3 svar
57 visningar
Pluggapöket 2 – Fd. Medlem
Postad: 22 dec 2021 21:24

Hjälp med labbraport

I 1- Kemiska beräkningar

 

 

 


Inledning

För att kunna odla på samma plats år efter år måste jorden tillföras näring, lika mycket som går bort med grödan.  Förr i tiden användes stallgödsel, men numera tillverkas gödsel industriellt. En viktig ingrediens i gödsel är fosfor och vid tillverkning av handelsgödsel används fosforhaltiga mineral, som det börjar bli ont om.

Precis som i djurgödsel finns fosfor i den avföring som vi spolar ner i toaletten och i annat avloppsvatten. I Sverige tar vi vara på fosforn från ungefär en tredjedel av slammet från vattenreningsverk, eftersom resten innehåller för mycket föroreningar för att kunna användas i jordbruket. Dessutom så bidrar fosforn  till att öka algblomningen i östersjön och det ligger i allas intressen för såväl marina ekosystem och olika mänskliga aktiviteter att utsläppen måste då minska.


Förberedelser

Du ska gör i ordning i en bägare ”slamaska” Blanda 2 msk, sand (kornstorlek 0,5 - 1 mm), x g bikarbonat, x g Na2HPO4 och 1 krm järnfilspån.

Till experimentet blandas i en annan bägare 25g kalciumklorid med 2,5 dl vatten. Ställ detta åt sidan


Riskbedömning

Kalciumklorid kan orsaka allvarlig ögonirritation, men den utspädda lösningen i laborationen är ofarlig. Bikarbonat är inte märkningspliktigt.

Avfallet från laborationen är ofarligt. Produkten kalciumfosfat kan användas för att gödsla växter. Järn sorteras som metallavfall och kaffefiltret med sand kan hällas i vanliga sopor. Kaffefiltret med kalciumfosfat kan slängas i vanliga sopor och vattenlösningen med natriumklorid kan hällas i avloppet.

Material

”Slamaska”, kalciumkloridlösning, 3st bägare (c:a 100 ml), 2st  bägare (c:a 250 ml), 4 kaffefilter och 1st magnet.

Utförande

Laborationen inleds med att titta på “slamaskan” och gemensamt fundera i gruppen kring hur de olika delarna skulle kunna separeras.

1.    Separera först genom att hålla magneten under plastburkens botten och dra runt magneten lite.

2.    Håll kvar magneten och häll över det som inte hålls fast av magneten till en annan burk.

3.    Försök få bort så mycket som möjligt av den svarta föroreningen, genom att upprepa proceduren 5 - 8 gånger. Samla det svarta pulvret i en burk.

4.    Häll 1 dl varmt vatten i den renade slamaskan. Sätt på locket och skaka runt innehållet.

5.    Filtrera blandningen på följande sätt: Trä ett kaffefilter över en stor burk. Vik 3 - 4 cm av kaffefiltret över burkens kant enligt bilden t.v. Häll därefter blandningen i kaffefiltret.

6.    När all lösning runnit igenom filtret upprepas detta steg två gånger genom att filtrera lösningen med två nya kaffefilter.

7.    Tillsätt 1 dl kalciumkloridlösning till den filtrerade lösningen och rör om. Följ vad som händer.

8.   Väg först det sista kaffefiltret och notera dess massa och därefter  filtrera lösningen, inklusive den vita fällningen.

9. Lägg sedan filtret med “fällningen” för torkning och väg det sedan efter när det är helt torrt och notera massan

Uppgift

1.    Beräkna det teoretiska värdet på “fällningen” och jämför det med det praktiska laborerade värdet. Utbytet ska även anges i procent

mag1 9499
Postad: 23 dec 2021 14:38

Hej och välkommen till Pluggaktuten!

Vad är det du behöver hjälp med? Om du specificerar, och ställer en fråga till oss kan vi nog hjälpa dig vidare med din rapport, men nu vet vi inte vad du vill få hjälp med.

Pluggapöket 2 – Fd. Medlem
Postad: 23 dec 2021 14:44

Jag vet inte hur man ska räkna ut de teoretiska värdet och det praktiskt laborerande värdet samt utbyte 

Laguna Online 30551
Postad: 23 dec 2021 16:23

Det laborerade värdet ska du förstås få genom vägning, inte genom en uträkning.

Kan du säga något om de kemiska reaktionerna som kommer att inträffa? Vilka joner deltar och hur kommer de att binda till varandra?

Jag tycker det verkar lite svårt för Kemi 1.

Svara
Close