3 svar
173 visningar
Leoniden behöver inte mer hjälp
Leoniden 35 – Fd. Medlem
Postad: 9 nov 2017 10:57

Hjälp med isomerer och nomenklatur

Hejsan! 

Jag förstår inte riktigt det här med isomerer och en del av det här med nomenklatur av organisk kemi. Hoppas någon snäll vill hjälpa mig.

börjar med isomerer:

Jag har överhuvudtaget inte förstått hur man ska veta var de olika grupperna ska sitta utifrån kolen.

1. Under uppgift 11.11 har jag ritat upp ett förslag på C7H16 men jag vet inte om det grundförslaget är rätt? Hur ska jag veta hur jag kan variera den här? Det står otroligt dåligt med information om detta i boken. Det står bara att ”så här är de olika isomererna för det här ämnet” i princip men inte VARFÖR det ser ut på olika sätt och därför förstår jag inte reglerna kring hur man ska tänka. Läraren gick genom det på lektionen men jag förstår inte här tex varför metylgruppen på ”variant på pentan” på högra sidan får sitta på andra kolet men inte tredje som jag skrivit under den? Hur ska jag veta var varianterna får sitta? Var metylgrupperna ska sitta på kolkedjan?

2. Som här under 11.14 så ska jag rita upp isomererna för C3H5Br och ni kan se i facit hur de ska ritas upp. Hur ska jag kunna veta att det ska vara en dubbelbindning med här tex? 

3. Under fråga 11.28 så har jag skrivit lite frågor i kanten som jag undrar över. 

Förtydligande till 11.28 b)

varför är C2H5 också en metyl? Borde det inte vara en etyl då den har 2 kol? Samma under c) ska det inte vara en propylgrupp när den har 3 kol i gruppen? 

Under d) varför heter den inte bromyl??

 

många frågor men hoppas verkligen någon kan hjälpa mig eftersom min hjärna har låst fast sig :)

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 9 nov 2017 14:45

Gör en tråd för varje fråga, det blir så rörigt annars!

11.11. Du har ritat upp en korrekt formel för en heptanmolekyl, nämligen n-heptan. Det är den enda möjligheten att bygga en molekyl med alla sju kolatomerna i en enda rad. Visst, det går att vrida och vända på molekylen på många olika sätt, men så länge alla sju kolatomerna sitter i en ogrenad kedja, är det samma molekylslag. Nästa möjlighet är att sätta 6 kolatomer i en rad och montera på den sista kolatomen på något av de sex kolen. Om du sätter den metylgruppen på kol nummer 1 eller 6 får du en kolkedja med 7 kol i rad, så den har du gjort redan tidigare. Om du sätter metylgruppen på kol nummer 2 får du en ny molekyl. Om du sätter metylgruppen på kol nummer 3 får du en tredje variant. Om du sätter den på kol 4 får du samma molekyl som om su sätter den på kol 3, fast du behöver räkna från andra hållet. Om du sätter metylgruppen på kol 5 får du samma som om den sitter på kol 3. Slut på heptaner med 6 kol i rad. Om du har 5 kol i rad, har du 2 kolatomer över som behöver placeras ut. Du kan inte sätta dem i kol 1 eller 5, för då får du en längre kolkedja. Du kan sätta två metylgrupper i 2 eller i kol 3, det ger två nya isomerer (två metylgrupper i kol 4 blir samma som i kol 2). Du kan sätta en e kol 2 och en i kol 3, eller en i kol 2 och en i kol 4 (kol 3 och 4 blir samma som 2 och 3). Till sist kan du sätta en etylgrupp i kol 3 (om du sätter den i kol 2 eller 4 blir det en längre kolkedja).

De andra frågonra kommer du att få svar på när de fått egna trådar.

Leoniden 35 – Fd. Medlem
Postad: 9 nov 2017 16:22

Tack så jättemycket, nu fattar jag äntligen!

Leoniden 35 – Fd. Medlem
Postad: 9 nov 2017 16:22

Har gjort egna trådar till de andra frågorna

Svara
Close