7 svar
296 visningar
DyingMp3 10
Postad: 20 sep 2022 18:23

hjälp med en fråga om energi i Naturkunskap 1a2

"Om man värmer ett fruset wienerbröd i mikrovågsugnen märker man att den gula marsankrämen inte är lika varm som övriga delar av brödet. Varför är det så?"

Har försökt att leta i min kurslitteratur men hittar inget. Har det med densitet att göra? Mikrovågor? Kokpunkt? Tacksam för hjälp på traven!

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 20 sep 2022 19:04

Välkommen till Pluggakuten!

DyingMp3 skrev:

"Om man värmer ett fruset wienerbröd i mikrovågsugnen märker man att den gula marsankrämen inte är lika varm som övriga delar av brödet. Varför är det så?"

Har försökt att leta i min kurslitteratur men hittar inget. Har det med densitet att göra? Mikrovågor? Kokpunkt? Tacksam för hjälp på traven!

Mikrovågsugnar är så koncentrerade att de är bra på att värma vatten, men dåliga på att värma andra ämnen.

Var finns det mest vatten, i marsankrämen eller i själva brödet?

DyingMp3 10
Postad: 20 sep 2022 19:46
Smaragdalena skrev:

Välkommen till Pluggakuten!

DyingMp3 skrev:

"Om man värmer ett fruset wienerbröd i mikrovågsugnen märker man att den gula marsankrämen inte är lika varm som övriga delar av brödet. Varför är det så?"

Har försökt att leta i min kurslitteratur men hittar inget. Har det med densitet att göra? Mikrovågor? Kokpunkt? Tacksam för hjälp på traven!

Mikrovågsugnar är så koncentrerade att de är bra på att värma vatten, men dåliga på att värma andra ämnen.

Var finns det mest vatten, i marsankrämen eller i själva brödet?

Okej!

vet inte riktigt om det är vatten i något utav det men jag kanske tänker för grundligt.

Men då blir brödet varmare för att det innehåller mer vatten än marsankrämen?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 20 sep 2022 20:18

Om något innehålle mycket vatten, är det ofta (men inte alltid) kladdigt. Vilket är kladdigast, marsankrämen eller själva brödet?

Pieter Kuiper 8033 – Avstängd
Postad: 20 sep 2022 20:25 Redigerad: 20 sep 2022 20:26
DyingMp3 skrev:

"Om man värmer ett fruset wienerbröd i mikrovågsugnen  

Det viktiga i frågan är att det var fruset.

(Men jag undrar lite om påståendet är alltid sant.)

DyingMp3 10
Postad: 20 sep 2022 20:53
Smaragdalena skrev:

Om något innehålle mycket vatten, är det ofta (men inte alltid) kladdigt. Vilket är kladdigast, marsankrämen eller själva brödet?

Men det är ju brödet som blir varmt inte själv marsankrämen. Och det är för att det är fruset och det frusna smälter och blir till vatten och då blir brödet varmare antar jag?

DyingMp3 10
Postad: 20 sep 2022 20:53
Pieter Kuiper skrev:
DyingMp3 skrev:

"Om man värmer ett fruset wienerbröd i mikrovågsugnen  

Det viktiga i frågan är att det var fruset.

(Men jag undrar lite om påståendet är alltid sant.)

wienerbrödet är fruset och det frusna smälter och blir till vatten och då blir brödet varmare antar jag?

Pieter Kuiper 8033 – Avstängd
Postad: 20 sep 2022 20:59
DyingMp3 skrev:

wienerbrödet är fruset och det frusna smälter och blir till vatten och då blir brödet varmare antar jag?

Is absorberar inte mikrovågor så bra, det kan spela viss roll (men fruset bröd gör det också mycket mindre än flytande vatten).

Den stora skillnaden som de är ut efter är nog att marsankräm måste smälta, att smältvärmet är så stort.

Svara
Close