3 svar
214 visningar
anonnnym8 14 – Fd. Medlem
Postad: 30 nov 2020 18:29 Redigerad: 30 nov 2020 18:31

Hjälp med elkrets!

Hej, 

Jag undrar hur man just löser denna uppgift:

 

Jag har genom potentialvandring fått att det blir alternativ C -1.6 V men är helt osäker på om jag gjort rätt.

Jag började från punkt A och gick ner genom 3.0 ohms resistorn medströms alltså -3*I tills jag kom ner i punkten B och då fick jag potentialländringen -1.6 V.

Peter 1023
Postad: 30 nov 2020 21:51

Det ser ut som att du har valt rätt svar men det framgår inte av din förklaring att du har förstått vad du har gjort. Men det kanske inte är viktigt i frågan? Men jag tycker att det är viktigt att du har förstått :)

Hur fick du fram I?

Varför valde du C och inte A?

Var är potentialen högst i A eller B?

anonnnym8 14 – Fd. Medlem
Postad: 30 nov 2020 22:21
Peter skrev:

Det ser ut som att du har valt rätt svar men det framgår inte av din förklaring att du har förstått vad du har gjort. Men det kanske inte är viktigt i frågan? Men jag tycker att det är viktigt att du har förstått :)

Hur fick du fram I?

Varför valde du C och inte A?

Var är potentialen högst i A eller B?

- I fick jag fram genom formel I = U/R. R (resistansen inom kretsen) fick jag genom att göra en ersättningsresistor för resistansen i kretsen ovan, ersättningsresistorn i "seriekopplingen" ovan blir då 8.5 ohm, gör jag en ersättningsresistor för 8.5ohms resistorn ovan och 4ohms resistorn nedan, eftersom att det är parallellkoppling använder jag mig av 1/R = 1/8.5 + 1/4 --> R = 2.72 ohm, alltså har jag nu gjort om alla resistorer till en ända resistor som har resistansen 2.72 ohm. Då jag vet att polspänningen 4.5 V kommer att ge spänning 4.5 V över resistorn vet jag att U = 4.5 V. Nu har jag U samt R och kan räkna ut I. Strömmen I = 4.5 / 2.72 = 1.65 A när den går in till batteriet och ut. För att ta reda på strömmen i punkt B tar jag I = U/R = 4.5/4.0 = 1.125 A vid punkten B, då vet jag att strömmen i punkten A blir 1.65 - 1.125 = 0.53 A. Ström punk A = 0.53 A, ström punkt B = 1.125 A, ström ut och in batteriet = 1.65 A.

- Jag valde C och inte A, eftersom att om jag tänker mig att A är nollpunkten inom potentialvandringen så går jag sedan medströms igenom 3.0ohms resistorn, vilket då blir -(3.0 ohm * 0.53 A) = -1.6 V, sedan går jag inte genom någon annan komponent, då får jag fram att potentialen förändras med -1.6 V om jag går från till B. (DETTA ÄR JAG OSÄKER PÅ). Om jag tar vägen från punkt A igenom 5.5 ohm resistorn motströms, alltså +(5.5 ohm * 0.53 A) = +2.9 V, sedan går jag medströms igenom 4.0 ohms resistorn, alltså blir det nu +2.9 V - (4.0 ohm * 1.125 A) = -1.6 V. Jag får då samma svar då jag tagit en annan väg vilket verkar rimligt. Detta är metoden jag använt men är osäker på om jag ska svara på storleken på själva skillnaden (1.6V) eller förändringen (-1.6V) från A till B.

- "Var är potentialen högst i A eller B?". Jag vet ej hur man hittar potential inom en punkt i en krets utan en jordad punkt (nollnivå/nollpunkt). Om det finns jordad punkt inom kretsen, gör jag potentialvandring från jordade punkten till en angiven punk inom kretsen.

Jag förstår inte om svaret blir -1.6 V eller 1.6 V.

Peter 1023
Postad: 1 dec 2020 22:42

Jag skulle säga att du har full koll! Snyggt! Rätt svar hade du från början.

Om det finns en jordad punkt så brukar man sätta potentialen där till noll (inte strikt nödvändigt men ganska rimligt och framförallt är det så man brukar göra). Då kan man börja räkna fram potentialer i sin krets relativt den nollan. Nu anar du kanske att var man lägger nollan inte är viktigt. Du kan välja välja en nolla vid en av batteripolerna och räkna relativt den om du vill. MEN, oberoende av var du lägger nollan eller om du struntar i att definiera en nolla så är potentialen alltid högre i  A än i B. Annars skulle strömmen gå åt andra hållet. Strömmen går alltid från en högre potential till en lägre. Exakt vilket värde potentialen har kan man inte säga utan att bestämma sig för var nollan ligger. Det funkar likadant som för lägesenergi. Du skulle kunna lägga nollan vid havsytan t.ex. men det gör man sällan. Man brukar välja någon nivå i sitt problem som nollan, sen räknar man mgh utifrån den nivån.

Eftersom potentialen är högre i A än i B så faller potentialen när du går från A till B. I stället för att ge ett alternativ "Potentialen faller med 1,6 V" (vilket jag tycker skulle vara tydligare) så har frågeställaren valt att skriva "-1,6 V".

Svara
Close