Ämnesutbyte över kapillärer
Jag har inte riktigt inte greppat ämnesutbyte över kapillärer och att det blir ett övertryck pga osmotiskt tryck och proteinet Albumin..
Rubriken justerad. Dina framtida rubriker ska beskriva vad trådarna handlar om och inte vara skrivna med enbart versaler.
/Mod
Kapillärerna, som del av cirkulationssystemet, transporterar genomströmmar vävnaderna. Cirkulationssystement tar genom kapillärerna med sig näringsämnen och syre till vävnaden (vilka bägge konsumeras i vävnaden) och tar med sig restprodukter som tas om hand i en annan del av kroppen (t.ex. CO2 som lämnar kroppen genom lungorna).
Således behöver ett stort utbyte ske från insidan av kapillären, genom dess vägg, in i vävnaden där vävnadens celler kan ta emot näringsämnena och vice versa för restprodukterna.
Kapillärväggen avgränsar vävnaden från cirkulationsapparaten, men tillåter flöde av partiklar självständigt (t.ex. syre) men även mellan epitelcellerna som utgör kapillärväggen, samt genom dessa epitelcellerna som tar upp partikeln på ena sidan och släpper ut den på andra sidan.
Proteinet albumin kan inte ta sig igenom kapillärväggen, utan stannar kvar i kapillärerna som en del av blodets plasma. Albuminet har, som proteiner generellt, en laddning och laddade grupper på sin yta. Detta gör att albuminet attraherar och binder upp joner från plasman - och dessa laddningar påverkar vattnet, och det är så det osmotiska trycket uppstår.
Hur tror du att dessa egenskaper hos albumin kan ge ett övertryck i kapillären?