Frätmärken på aluminiumfoile
Han bereder sin lax genom att lägga den på ett något oputsat silverfat, gnida den med olja och lägga på socker, salt, dill och vitpeppar. Han täcker med aluminiumfolie, sätter en mortel över (som tyngd) för att hålla nere laxen i blandningen som ganska snart vätskar sig en del. Han ställer laxen svalt i minst 24 timmar och vänder den var 6:e timme. När Marius tar ut laxen för att skära upp och servera den upptäcker han konstiga frätmärken i aluminiumfolien och fatet ser helt nyputsat ut.
a)Förklara vad som hänt. Skriv om möjligt formler som stöd för ditt resonemang.
b)Är det lämpligt att äta laxen?
c)Hur skulle problemet kunna undvikas?
Alltså jag förstår inget, hjälp är ni snälla?
Rubrik ändrad från "Hjälp?" till nuvarande. En beskrivande rubrik underlättar för de som svarar, och hjälper till att skilja trådar från varandra. Läs gärna mer om rubriksättning här. /Smutstvätt, moderator
Silver är ädlare än aluminium. Därför reduceras silversulfid (beläggning på den oputsade silverfat) till silver och faten börjar glänser. Aluminiumfolien oxideras antagligen till aluminiumoxid och får frätmärken.
Saltet på laxen fungerar som en bra elektrolyt så att strömmen kan går.
Aluminiumsalter är för många livsformer toxiska och smakar metallisk. Jag skulle antagligen inte äter den. Man borde också kolla upp om aluminiumoxid påverkar pH.
Lax i en plastburk med aluminiumfolie eller silverfat med plastfolie hade kunna undvika problemet.
Saltet ingår i recept för gravat lax och är viktig för smak och konservering och kan därför inte undvikas.