hitta nollställen
Hej, om man ska hitta nollställen i -3x+6x=0
varför är x(-3+6) fel?
och varför är 3x(x+2) rätt?
blir det inte samma sak?
och isåfall vilket svar ska man välja?
Den första faktoriseringen x(-3+6), kan multipliceras ut till -3x+6x (uttrycket i frågan)
Den andra blir multipliceras ut till 3x(x+2)=3x·x+3x·2=3x2+6x
Vilket inte är samma sak. I den första ekvationen finns det inte en x2 term och i den andra finns det inte ett minustecken. Om frågan är att lösa -3x+6x=0 så är det första ett rätt sätt att faktorisera på. Det andra uttrycket faktoriserar något annat.
De delar visserligen ett nollställe, x=0, men det andra uttrycket har ett till nollställe, x=-2.
Är du säker på att frågan är att lösa -3x+6x=0?
AlexMu skrev:Den första faktoriseringen x(-3+6), kan multipliceras ut till -3x+6x (uttrycket i frågan)
Den andra blir multipliceras ut till 3x(x+2)=3x·x+3x·2=3x2+6x
Vilket inte är samma sak. I den första ekvationen finns det inte en x2 term och i den andra finns det inte ett minustecken. Om frågan är att lösa -3x+6x=0 så är det första ett rätt sätt att faktorisera på. Det andra uttrycket faktoriserar något annat.
De delar visserligen ett nollställe, x=0, men det andra uttrycket har ett till nollställe, x=-2.Är du säker på att frågan är att lösa -3x+6x=0?
Nä nu såg jag att jag missade -3x2 . Så de är -3x2+6x=0
och då förstår jag att de ska bli 3x(x+2)
men en annan fråga, varför ska då ena x vara 2 och inte -2? för att 2-2 är 0
Ernesta skrev:AlexMu skrev:Den första faktoriseringen x(-3+6), kan multipliceras ut till -3x+6x (uttrycket i frågan)
Den andra blir multipliceras ut till 3x(x+2)=3x·x+3x·2=3x2+6x
Vilket inte är samma sak. I den första ekvationen finns det inte en x2 term och i den andra finns det inte ett minustecken. Om frågan är att lösa -3x+6x=0 så är det första ett rätt sätt att faktorisera på. Det andra uttrycket faktoriserar något annat.
De delar visserligen ett nollställe, x=0, men det andra uttrycket har ett till nollställe, x=-2.Är du säker på att frågan är att lösa -3x+6x=0?
Nä nu såg jag att jag missade -3x2 . Så de är -3x2+6x=0
och då förstår jag att de ska bli 3x(x+2)
Glöm inte minustecknet! 3x(x+2) multipliceras ju ut till 3x2+6x, inte -3x2+6x
Det kan ofta vara bra att "kontrollmultiplicera" ut ett uttryck man faktoriserat för att försäkra sig att det är rätt
AlexMu skrev:Ernesta skrev:AlexMu skrev:Den första faktoriseringen x(-3+6), kan multipliceras ut till -3x+6x (uttrycket i frågan)
Den andra blir multipliceras ut till 3x(x+2)=3x·x+3x·2=3x2+6x
Vilket inte är samma sak. I den första ekvationen finns det inte en x2 term och i den andra finns det inte ett minustecken. Om frågan är att lösa -3x+6x=0 så är det första ett rätt sätt att faktorisera på. Det andra uttrycket faktoriserar något annat.
De delar visserligen ett nollställe, x=0, men det andra uttrycket har ett till nollställe, x=-2.Är du säker på att frågan är att lösa -3x+6x=0?
Nä nu såg jag att jag missade -3x2 . Så de är -3x2+6x=0
och då förstår jag att de ska bli 3x(x+2)
Glöm inte minustecknet! 3x(x+2) multipliceras ju ut till 3x2+6x, inte -3x2+6x
Det kan ofta vara bra att "kontrollmultiplicera" ut ett uttryck man faktoriserat för att försäkra sig att det är rätt
Ja just det, ett av x är 2, är det för att de är -3x2 utanför parantesen?