Historia, folkmord, förintelsen, Gulag och Rwanda.
Hej!
Behövde hjälp om en frågan om Folkmord, läser historia 1B.
Det är Förintelsen, Gulag och Rwanda det handlar om och folkmorden som skedde. Frågan är: Källmaterialet från de olika händelserna är väldigt olika i mängd och tillgänglighet. Diskutera hur detta kan påverka vår bild av historien.
Tack på förhand!
Om det finns mycket sparat bildmaterial från en händelse som ofta ses och visas. Hur tror du det uppfattar hur vi ser på händelse?
Om det inte finns lika mycket sparade bilder och foto från någonting. Vad tror du att det påverkar hur vi uppfattar en händelse?
Något som även är värt att notera gällande förintelsen (jag vet inte om liknande finns från Gulag eller Rwanda) är den dokumentation som fördes av nazisterna själva under själva förintelsen (särskilt de första åren). Det finns mycket utförliga register med information om vad som skedde i lägren, vem som anlänt och vilka de var (jobb, etnicitet, etc.), vem som dödats och på vilket sätt, med mera. Dessutom har människor i Tyskland arbetat hårt för att detta källmaterial ska vara tillgängligt för allmänheten, och numera finns miljontals av dessa dokument tillgängliga online.
Tack så mycket!
Men jag vet faktiskt inte kanske att man inte kan lära sig lika mycket av historien ifall det inte finns källor kvar och att händelser kan repetera sig. Eller vad finns det mer och kan det finnas något positivt i det?
Så kan det ju vara att det finns en aspekt i vad man kan lära och veta om händelserna i efterhand.
Kan det också ha någon emotionell betydelse? Om vi ser många hemska bilder från ex. förintelsen som gjort oss berörda ex. på gaskamrar, de vita bussarna, människor i långa köer, föremål som lämnats kvar i Auschwitz etc. . Från exempelvis folkmorden i Rwanda tror jag inte lika många sett bilder och filmer. Hur tror du det påverkar vad vi tänker och känner kring händelserna?