hej, jag undrar om hudkräm är lösning eller emulsion?
hej, jag undrar om hudkräm är lösning eller emulsion?
En lösning är alltid klar - den kan vara färgad, men är alltid genomskinlig.
så hudkräm är emulsion?
Ja. Det hade du kunnat hitta själv om du slagit upp order hudkräm i Wikipedia.
ja .... jag tänkte redan att hudkräm måste vara emulsion men jag har läst att alla lösningar är homogen blandning och att homogen blandning betyder man inte kan se vilka ämne enblandning innehåller alltså blandningen är likadant i hela materia. så tänkte jag att hudkräm också ser ut likadana i hela blandning då det är en lösning. är det inte så?
Nej, om du tittar på hudkräm i mikroskop kan du se att den är uppbygd av partiklar. Det är likadant med mjölk, exemplelvis.
Smaragdalena skrev:Ja. Det hade du kunnat hitta själv om du slagit upp order hudkräm i Wikipedia.
wikipedia är inte en bra källa, speciellt inte för skoluppgifter, vissa lärare, särskilt i naturvetenskapliga ämne förbjuder Wikipedia .
Smaragdalena skrev:Nej, om du tittar på hudkräm i mikroskop kan du se att den är uppbygd av partiklar. Det är likadant med mjölk, exemplelvis.
mjölk är både emulsion och lösning, närningsämnen som fett, kalcium och protein, socker och vitaminer är inte lösliga i vattnet, därför är den emulsion. En del ämne löser sig i vattnet, en del i fett. Mjölken innehåller både fettlösliga och vattenlösliga ämnen.
I mjölkens vatten finns det socker, kalcium och B-vitaminer. I mjölkens fett finns det fettlösliga A och D-vitaminer.
baharsafari skrev:Smaragdalena skrev:Nej, om du tittar på hudkräm i mikroskop kan du se att den är uppbygd av partiklar. Det är likadant med mjölk, exemplelvis.
mjölk är både emulsion och lösning, närningsämnen som fett, kalcium och protein, socker och vitaminer är inte lösliga i vattnet, därför är den emulsion. En del ämne löser sig i vattnet, en del i fett. Mjölken innehåller både fettlösliga och vattenlösliga ämnen.
I mjölkens vatten finns det socker, kalcium och B-vitaminer. I mjölkens fett finns det fettlösliga A och D-vitaminer.
Det där stämmer inte. En lösning kan inte sprida ljus och får bara bestå av en enda fas. Mjölk sprider ljus (testa med en laserpekare) och innehåller som sagt både vatten och fettdroppar. Kalciumjoner, socker och proteiner är i allra högsta grad vattenlösliga. Mjölk är en emulsion och kolloid.
Teraeagle skrev:baharsafari skrev:Smaragdalena skrev:Nej, om du tittar på hudkräm i mikroskop kan du se att den är uppbygd av partiklar. Det är likadant med mjölk, exemplelvis.
mjölk är både emulsion och lösning, närningsämnen som fett, kalcium och protein, socker och vitaminer är inte lösliga i vattnet, därför är den emulsion. En del ämne löser sig i vattnet, en del i fett. Mjölken innehåller både fettlösliga och vattenlösliga ämnen.
I mjölkens vatten finns det socker, kalcium och B-vitaminer. I mjölkens fett finns det fettlösliga A och D-vitaminer.
Det där stämmer inte. En lösning kan inte sprida ljus och får bara bestå av en enda fas. Mjölk sprider ljus (testa med en laserpekare) och innehåller som sagt både vatten och fettdroppar. Kalciumjoner, socker och proteiner är i allra högsta grad vattenlösliga. Mjölk är en emulsion och kolloid.
Men har du bevis på det!????
Teraeagle och jag har åtskilliga års universitetsstudier i kemi. Det är i matematik man har bevis, inte i naturvetenskapliga ämnen - där gör man experiment som kan falsifiera ens teorier eller stödja (men inte bevisa) dem.
Teraeagle skrev:baharsafari skrev:Smaragdalena skrev:Nej, om du tittar på hudkräm i mikroskop kan du se att den är uppbygd av partiklar. Det är likadant med mjölk, exemplelvis.
mjölk är både emulsion och lösning, närningsämnen som fett, kalcium och protein, socker och vitaminer är inte lösliga i vattnet, därför är den emulsion. En del ämne löser sig i vattnet, en del i fett. Mjölken innehåller både fettlösliga och vattenlösliga ämnen.
I mjölkens vatten finns det socker, kalcium och B-vitaminer. I mjölkens fett finns det fettlösliga A och D-vitaminer.
Det där stämmer inte. En lösning kan inte sprida ljus och får bara bestå av en enda fas. Mjölk sprider ljus (testa med en laserpekare) och innehåller som sagt både vatten och fettdroppar. Kalciumjoner, socker och proteiner är i allra högsta grad vattenlösliga. Mjölk är en emulsion och kolloid.
Det var dåliga formuleringar, rent ut sagt felaktiga. Mjölk är inte en lösning - i så fall skulle mjölk vara genomskinlig. Det finns ämnen som är upplösta i vattnet i mjölken, men det betyder inte att mjölken som helhet är en lösning.
Du skall inte tro allt du läser på nätet. Om någon hade skrivit det här på Wikipedia, skulle någon annan ha rättat till det för länge sedan, det är det som är den stora fördelen med Wikipedia.
baharsafari skrev:Teraeagle skrev:...Men har du bevis på det!????
Bevis på vad? Allt Tetraeagle har pekat ut är att emulsion och lösning är disjunkta kategorier så det är fel att säga att mjölk är både och, och därefter formulerat ett test för att avgöra att något inte är en lösning med en laserpekare och vilket om man utför det visar att det inte är en lösning och i detta sammanhang således en emulsion.
Om jag får tolka in saker baharsafari då tror jag att du hakat upp dig på att faserna i en emulsion i sig kan består av lösningar av vätskor eller fasta ämnen men detta gör inte blandningen som helthet inte ska ses som en emulsion. Vid en första inzoomning består ju mjölken av två vätskor en vattenbaserad och en fettig och om den ena vätskans partiklar är väldigt små men större än nanometerskalan så kallar vi det kategoriskt en emulsion. Om vi sedan zoomar in i faserna var och en för sig, säg i den vattenbaserade så ser vi att den är en lösning andra ämnen men faktumet att de olösliga faserna är lösningar gör inte att vi inte kallar blandningen som helhet för en emulsion. Tänk efter; om så vore fallet så skulle ingenting få kallas för emulsioner för faserna i heterogena blandninga kommer i praktiken alltid att vara lösningar av saker.
//fysiker med 0 högskolepoäng i kemi men som läser mycket wikipedia och läromedel
EDIT:Håller med smaragdalena om att det är en tarvlig formulering i dookumentet på bilden.