1 svar
2321 visningar
Eric S behöver inte mer hjälp
Eric S 28 – Fd. Medlem
Postad: 2 feb 2018 18:55

Härledning till formeln för doppler effekt

Jag har förkastat wikipedia då den inte förklarade hur de kom fram till formeln. Kan någon visa tydligt att f=f0(v0±vrv0±vs) där f är frekvensen hos observatören, f0 är frekvensen då vågkällan inte rör sig i förhållande till mediet, v0 är vågornas hastighet i förhållande till mediet, vr är mottagarens hastighet i förhållande till mediet och vs är sändarens hastighet i förhållande till mediet. 

Guggle 1364
Postad: 3 feb 2018 08:59 Redigerad: 3 feb 2018 09:10

Hej Eric,

Vi börjar med det enklaste fallet, en ljudkälla rör sig mot en observatör genom ett medium där ljudets hastighet är vs v_s . Notera att jag använder lite andra beteckningar än de du har valt eftersom index s står för sound och inte source i de flesta tillämpningar. Källans hastighet kallar jag vk v_k och dess frekvens kallar jag fk f_k

Det som avgör vilken frekvens observatören (örat) uppfattar är hur lång tid T T observatören upplever att det är mellan varje vågfront.

Eftersom vi vet att vågfronterna rör sig med hastigheten vs v_s förstår vi att T=Lvs T=\frac{L}{v_s} .

 

Frågan är hur långt L L det är mellan vågtopparna?.

Om källan sänder ut en första vågfront vid tiden t0 t_0 och nästa vågfront vid tiden t1 t_1 ska t1-t0=1fk t_1-t_0=\frac{1}{f_k} . Källan har därför hunnit förflytta sig sträckan vk·(t1-t0)=vkfk v_k\cdot(t_1-t_0)=\frac{v_k}{f_k} . Den första vågfronten har förflyttat sig sträckan vs·(t1-t0)=vsfk v_s\cdot(t_1-t_0)=\frac{v_s}{f_k} .

Alltså är avståndet L=vsfk-vkfk L=\frac{v_s}{f_k}-\frac{v_k}{f_k} . Frekvensen som observatören uppfattar, dvs 1T \frac{1}{T} blir därför

fo=1T=vsL=vsvsfk-vkfk f_o=\frac{1}{T}=\frac{v_s}{L}=\frac{v_s}{\frac{v_s}{f_k}-\frac{v_k}{f_k}}

Förlänger vi med fk f_k får vi

fo=fkvsvs-vk f_o=f_k\frac{v_s}{v_s-v_k} .

Situationen då det istället är observatören som rör sig mot ljudkällan blir inte symmetrisk, men det går att räkna på nästan samma sätt. Det viktiga är att räkna ut tiden T T som observatören upplever mellan varje vågfront han stöter på.

Klarar du att räkna ut situationen för detta fall?

Orsaken till asymmetrin är att ljudets hastighet kan relateras till  mediet. Vi kan därmed avgöra om det är källan eller observatören som rör sig. Detta är inte fallet när man studerar ljus eftersom det skulle tillåta oss att räkna ut vilket inertialsystem som är i vila.

Men knepet för att räkna ut dopplereffekten för ljus är densamma, ta reda på tiden T T som en observatör upplever mellan två vågtoppar.

Svara
Close