Har fehlings lösning någon påverkan?
Hej!
vad är fehlingslösning? och vad gör den? då vi labbade tillsattes denna lösning till salivet och då värme tillsattes blev lösningen tegelröd...
Fehlings lösning är en lösning för att kunna detektera om ett prov innehåller oxiderbara ämnen. Läs mer på Wikipedia: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Fehlings_lösning
Det är ju självklart att jag läst artiklar på wikipedia samt NE innan jag startat en tråd här på pluggakuten! I frågan ville jag veta varför den med saliv blev tegelröd?
Hade ni bara saliv och Fehlings lösning. Eller tillsatte ni något annat också (till exempel stärkelse)?
I provröret fanns följande:
Saliv, jodlösning
därefter tillsattes fehlings lösning och den upphettades- färgen blev tegelröd, vilket jag måste reflektera till varför, men har fastnat...
och stärkelselösning förstås!!
I saliven finns ett enzym som heter amylas. Kolla upp vilken reaktion det katalyserar, och hur produkten ser ut kemisk, så kommer du rätt långt.
Det jag vet sedan tidigare är att Amylaset uppgift i salivet är att bryta ner stärkelsen, och får att kunna göra det krävs ett speciellt pH värde, det förklarar tillexempel varför amylaset dör då det kommer till magsäcken, pga den sura miljön. för att amylas ska fungera måste temperaturen vara runt 37 grader, som den i kroppen.
Vad menar du med hur det ser ut kemiskt?
Vad bryts stärkelsrn ner till?
Amylas katalyserar reaktionen då stärkelse omvandlas till glukos.
Glukos har två former. En cyklisk och en rak.
Vid den röda pilen längst upp till vänster ser du en aldehydgrupp. Den finns inte i stärkelse. Det är den som reagerar och ger den röda färgen.