haploid eller diploid?
I telofas 1 av meiosen står det i min bok att det har bildats två haploida celler med enkel genuppsättning, men att varje kromosom består av två systerkromatider. Men är det inte så att varje delningskromosom består av två kromosomer? För då har dem ju tekniskt sätt dubbel uppsättning kromosomer och borde inte cellerna då vara diploida? I slutet av telofas av mitosen har det ju bildats 2 celler med diploid kromsomuppsättning men dem är ju fortfarande två systerkromatider?
Jag förstår inte hur cellen kan kallas för haploid i slutet av telofas 1 men diploid i slutet av telofas om dem har samma antal kromosomer?
elsa_petersson skrev:I telofas 1 av meiosen står det i min bok att det har bildats två haploida celler med enkel genuppsättning, men att varje kromosom består av två systerkromatider. Men är det inte så att varje delningskromosom består av två kromosomer? För då har dem ju tekniskt sätt dubbel uppsättning kromosomer och borde inte cellerna då vara diploida?
Ja det stämmer att det finns en dubbel uppsättning kromosomer. Från varje cell (med 2n) som börjar meios, bildas fyra könsceller (med n). Så om inte cellen först, skulle skapa en dubbel uppsättning kromosomer (2n+2n), skulle inte kromosomerna räcka till de fyra könscellerna (4 * n).
Den första delen av meios påminner om mitosen, men skillnader finns, överkorsningarna är unika för meios.
Under den andra delen av meios, finns två diploida celler (2 * 2n) som sedan delar sig var och en för sig till fyra stycken haplioda (n) könsceller.
I slutet av telofas av mitosen har det ju bildats 2 celler med diploid kromsomuppsättning men dem är ju fortfarande två systerkromatider?
Jag förstår inte hur cellen kan kallas för haploid i slutet av telofas 1 men diploid i slutet av telofas om dem har samma antal kromosomer?