Hammare
kan någon hjälpa mig på traven med b frågan?
Jag är inte helt säker för jag har inte jobbat med detta ännu, men jag tror jag har en ansats du kan utgå ifrån i alla fall. Vi vet att den tunga änden hänger med hjälp av dynamometern som visar 18 N. Då kan vi skissa följande kraftsituation:
Eftersom vi vet att hammaren är i jämvikt vet vi dels att och att . Vi vet dessutom att hammaren någonstans har sin tyngdpunkt. Vi kan skissa in denna och kalla avståndet mellan punkten och den tunga änden för :
Då vet vi att följande måste gälla från kravet :
Detta ger .
Som sagt är jag inte helt säker men jag tror detta borde ge rätt svar. Jag har dock bara jobbat med detta kort innan sommarlovet men du kan ju se om det är rätt svar :).
naytte skrev:Jag är inte helt säker för jag har inte jobbat med detta ännu, men jag tror jag har en ansats du kan utgå ifrån i alla fall. Vi vet att den tunga änden hänger med hjälp av dynamometern som visar 18 N. Då kan vi skissa följande kraftsituation:
Detta är jag med på
Eftersom vi vet att hammaren är i jämvikt vet vi dels att och att .
Vi vet dessutom att hammaren någonstans har sin tyngdpunkt. Vi kan skissa in denna och kalla avståndet mellan punkten och den tunga änden för :
Hur visste du vart du skulle sätta tyngdpunkten?
Då vet vi att följande måste gälla från kravet :
Detta ger .
Som sagt är jag inte helt säker men jag tror detta borde ge rätt svar. Jag har dock bara jobbat med detta kort innan sommarlovet men du kan ju se om det ger rätt svar :).
Jo men det är rätt svar (:
Jag bara satte den någonstans, men jag antog att den skulle vara närmare den tunga änden än den lätta. Men det spelar ingen roll vart i skissen man sätter den så länge man räknar rätt.
naytte skrev:Jag bara satte den någonstans, men jag antog att den skulle vara närmare den tunga änden än den lätta. Men det spelar ingen roll vart i skissen man sätter den så länge man räknar rätt.
Tack för hjälpen och din utförliga beräkning!
Vad bra att det kunde vara till hjälp, jag bara gick på känsla 😂.