7 svar
1902 visningar
alm? behöver inte mer hjälp
alm? 27
Postad: 15 maj 2020 12:12

halvtitrerpunkt

jag förstår inte varför pH = pKa i halvtitrerpunkten. jag vet att när hälften av titratorn tillsats återstår hälften av den ursprungliga mängden oprotolyserad titrand, och att den andra hälften protolyserats. om man tar ättiksyra som exempel är HAc = Ac i halvtitrerpunkten, och därför är pH = pKa, enligt syrakonstantens uttryck. men varför är HAc = Ac

Pikkart 953
Postad: 15 maj 2020 12:21

Bra fråga och det finns ett enkelt svar på den om du har koll på buffertformeln.

HA + H2OA-+H3O+, vid halva ekvivalenspunkten så är [HA]=[A-]

 pH=pKa + log([Ac-][HA]), vi vet ju att [Ac-]=[HA] och log(1) = 0. Dvs. pH = pKa

Pikkart 953
Postad: 15 maj 2020 12:23 Redigerad: 15 maj 2020 12:25

Förlåt, läste inte den sista frågan. HAc = Ac- för att hälften av syran har dissocierat och det innebär att den hälften har blivit Ac-.

alm? 27
Postad: 15 maj 2020 13:08
Pikkart skrev:

Förlåt, läste inte den sista frågan. HAc = Ac- för att hälften av syran har dissocierat och det innebär att den hälften har blivit Ac-.

när man skriver Ac, menar man då acetatjonen i saltet NaAc? eller talar man om fria joner?

Pikkart 953
Postad: 15 maj 2020 13:15
alm? skrev:

när man skriver Ac, menar man då acetatjonen i saltet NaAc? eller talar man om fria joner?

Kemister gillar att förenkla saker och ting. Det stämmer att Ac- är acetatjonen, det är för att det är enklare att skriva Ac- än C2H3O2-.


Du kan skriva reaktionen som HAc + NaOH NaAc + H2O eller HAc + OH-Ac-+ H2O, det är samma sak.

Jag föredrar dock att utelämna Natrium för den säger ingenting om din reaktion egentligen när du titrerar.

alm? 27
Postad: 15 maj 2020 13:57

det är så svårt att förklara exakt vad det är jag inte förstår! tack för din hjälp men det är egentligen något helt annat jag inte begriper.

jag tänker så här: innan NaOH tillsätts har ju HAc protolyserats i vatten enligt

HAc <=> Ac- + H+

NaOH är också protolyserad

NaOH <=> Na+ + OH-

när man titrerar bildas vatten och ett salt. det bildas av produkterna från de båda protolysreaktionerna när dessa reagerar med varandra. 

Ac- + Na+ + H+ + OH- --> NaAc + H2O

i takt med att produkterna i protolysreaktionerna "försvinner" (reagerar till vatten och salt) måste ett nytt jämviktsläge ställas in så att mer av reaktanterna övergår till produkter. detta fortsätter tills dess att alla reaktanter förbrukats och det enda som återstår i lösningen är vatten och salt, och det är då ekvivalenspunkten är nådd. 

har jag tänkt rätt så här långt?

är det då så här? när man tillsatt hälften av den mängd NaOH som behövs för att nå ekvivalenspunkten, så har hälften av den totala mängden HAc som någonsin funnits i lösningen (alltså mängden HAc man har i det ögonblick innan någon protolys ens hunnit ske) övergått till Ac-stämmer det?

förlåt, förstår att det här är en så luddig fråga och jag uppskattar så mycket att jag får hjälp fastän jag inte ens själv riktigt vet exakt vad jag behöver hjälp med. jättesvårt att formulera i text hur jag tänker, blir så frustrerad.

Pikkart 953
Postad: 15 maj 2020 14:10

Kul att du resonerar kring fenomenet kemisk jämvikt!

Jag förstår dock inte riktigt frågan, kan du ställa den kort och koncist? - Om jag förstår frågan rätt så tänk inte på autoprotolysen utan tänk ENBART att du har en syra innan du tillsatt något alt. bara bas innan du tillsatt någon syra.

Fråga : Är det då så här? när man tillsatt hälften av den mängd NaOH som behövs för att nå ekvivalenspunkten, så har hälften av den totala mängden HAc som någonsin funnits i lösningen (alltså mängden HAc man har i det ögonblick innan någon protolys ens hunnit ske) övergått till Ac-. stämmer det?

Svar: Ja.

alm? 27
Postad: 15 maj 2020 15:42
Pikkart skrev:
tänk inte på autoprotolysen utan tänk ENBART att du har en syra innan du tillsatt något alt. bara bas innan du tillsatt någon syra.

supertack, det var den missen jag gjorde först. blandade in acetatjonerna för tidigt så det här var en stor hjälp!

tack för ditt tålamod och bra svarat!

Svara
Close