Halveringstid - korrekt lösning?
Uppskatta åldern för ett mineral som består av Uran-238 och Pb-206, iviktförhållandet 2:1. Allt bly i mineralet antas ha uppkommit genom sönderfall av Uran-238. Halveringstiden för sönderfallet är 4,5⋅10^9 år
Saknar facit så skulle önska om någon kan rätta min lösning
Min lösning:
Bumpar upp tråden, då det gått mer än ett dygn. Fortfarande intresserad av hur man resonerar gällande frågan.
Det ser inte ut som att du använt viktförhållandet, men det är just det (och halveringstiden) som gör att man kan säga nåt överhuvudtaget om åldern.
N är antalet urankärnor *nu* medan N0 är antalet vid start. N/N0 är därför andelen av den ursprungliga mängden uran som finns kvar nu. Det kan du använda viktförhållandet för att lista ut.
Gjort denna nya beräkning, då jag tar hänsyn till viktförhållandet. Men fortfarande osäker på jag räknat på rätt sätt
Informationen i uppgiften räcker inte för att lista ut antal atomer, så den beräkningen är lite skum. Vi vet bara att just nu väger mängden uran dubbelt så mycket som mängden bly, och att från början fanns inget bly alls. Men, det kan ändå användas för att beräkna hur stor andel av urankärnorna som är kvar.
Använd masstalet för att beskriva massan för en enskild atom, att konvertera till kg blir onödigt krångligt. Så massan av en uranatom är 238u, och för en blyatom 206u.
Antalet kvarvarande uranatomer är N, så totalt väger vårt resterande uran 238u * N. På motsvarande sätt kan du bilda ett uttryck för blymassan (du behöver inga nya variabler för att beskriva antalet blyatomer - klura på den biten).
Dessa massuttryck kan du sen göra en ekvation av, med hjälp av viktförhållandet.