halveringstid
Ska beskriva sönderfallet av atomkärnor genom att kasta 100 st tärningar. Här är mitt resultat, behöver hjälp med att tyda det. Tycker inte det stämmer överens med tabellen riktigt.
Här har jag försökt räkna ut det..
Här är min tabell från försöket
Här är diagrammet.
metoden lyder
100 tärningar skakades i en låda och hälldes ut på ett bord. Alla tärningar som var en sexa togs bort och antalet tärningar som därefter var kvar räknades. Sexorna symboliserar de atomkärnor som har sönderfallit.
De återstående tärningarna placerades i lådan, skakades om och hälldes ut på bordet. De som visade en sexa togs bort och de kvarvarande tärningarna räknades. Detta fortgick tills att det endast fanns 10 tärningar kvar.
Ett diagram ritades över antalet kvarvarande tärningar vid respektive kast. Av diagrammet kunde halveringstiden för tärningarna beräknas.
Inga resultat är ju helt omöjliga, men jag tycker dina ser bättre ut än den givna tabellen.
mina värden är tabellen, det är det jag inte förstår riktigt. För vid 4 kast så är det 50 kvar, varför blir det annorlunda när jag använde formeln?
På papperet står det 84, 70, 59, 50. I tabellen står det 84, 62, 55, 50.
ja, i tabellen har jag skrivit in det resultat jag fick. Sedan såg jag att man kunde använda formeln, och då fick jag andra resultat. Varför?
Slumpen.
Ja, kan jag enbart motivera med att det var slumpen? hur ska jag motivera?
Halveringstiden stämmer överens vad jag kan se? enligt tabell och papper? Det är ju det de frågar efter
Det är slumpen och ingenting annat än slumpen som påverkar vad en tärning visar (om inte tärningarna är falska).
Teoretiskt borde 1/6 av tärningarna visa en sexa, så 5/6 är kvar. (5/6)x = 0,5 för x = 3,8 så den teoretiska halveringstiden är 3,8 kast.
nu förstår jag inte, ska man räkna ut det på något annat vis än så jag gjort? För enligt min tabell är det runt 4 kast och du får ungefär samma
Ditt experimentella värde stämmer med mitt teoretiska. Jag ville bara ge dig något att jämföra med.
Gör försöket en eller två gånger till och rita hur det blev i samma diagram, så får du en känsla för hur mycket det typiskt varierar.
okej, jag förstår. Jag har redan svaret så är det något mer jag kan diskutera kring ämnet än att slumpen avgjorde?
ser min formel rätt ut, har jag satt in rätt värden?
om jag inte hade vetat halveringstiden hur ställer jag upp formeln isåfall?
Har du gjort som Laguna föreslog? Lägg upp diagrammet över de tre serierna i den här tråden!
jag behöver räkna ut det med en formel, så det behöver jag hjälp med, jag har redan ett diagram som fungerar.
Vi försöker - på flera olika sätt - hjälpa dig att få fram en funktion som är så bra som möjligt.
vill du vara snäll att titta på min tråd där du kan se diagrammet, och förklara på den
OliviaH skrev:vill du vara snäll att titta på min tråd där du kan se diagrammet, och förklara på den
Nej, det skall bara vara en tråd om varje fråga så det tänker jag inte göra. Lägg in diagrammet i den här tråden istället!
okej, det är OLIKA frågor dock. I nästa tråd har jag gjort en exponentiell trendlinje och har fått fram att jag får värde 5 istället 4. Men får se om någon annan kan hjälpa mig.
ln2/(-0,131)= 5
OliviaH skrev:okej, det är OLIKA frågor dock. I nästa tråd har jag gjort en exponentiell trendlinje och har fått fram att jag får värde 5 istället 4. Men får se om någon annan kan hjälpa mig.
Det är väl samma tärningsexperiment?
ja, så min fråga är egentligen varför jag får olika svar, varför får jag en femma, när jag tycker det bör ligga mellan 4 och 5, är det pga slumpen?
Olivia H, det blir lite rörigt för både dig och de som svarar när man har två olika trådar om samma fråga och laboration, därför står i reglerna att man ska ha en tråd för varje fråga. Nu ser jag att du är färdig med uppgiften, men tänk på det till nästa gång om du ska ha hjälp med en labb eller fråga. /Jonto, moderator