Halogenernas kokpunkt
Hej!
Är detta rätt förklaring till varför kokpunkten ökar nedåt i grupp 17 i det periodiska systemet (halogenerna)?
Kokpunkten blir högre och högre för att bindningarna blir starkare ju längre ner man kommer i gruppen. Halogen-molekylerna binds ihop med van der Waals-bindningar som är mycket svaga bindningar. Däremot är de inte så svaga ju fler molekyler som har de. Man brukar beskriva van der Waals-bindningar med uttrycket “everything counts in large amounts” och det är det som sker här. I och med att det finns fler elektroner i jod jämfört med t. ex fluor kommer dessa störningar som leder till tillfälliga dipoler att ha en större chans att inträffa i jodmolekyler för att elektronerna är svagt bundna till kärnan. I fluor-atomerna är elektronerna inte lika svagt bundna som de är i jod-atomerna. I och med att van der Waals-bindningarna blir starkare krävs det mer energi för att bryta dem och därmed blir ökar kokpunkten neråt i grupp 17.
Du har inte fått med att van der Waals-krafternas storlek beror på molekylens area.
Jod och fluor har lika många valenselektroner. De andra elektronerna spelar ingen roll.
Smaragdalena skrev:Du har inte fått med att van der Waals-krafternas storlek beror på molekylens area.
Jod och fluor har lika många valenselektroner. De andra elektronerna spelar ingen roll.
Okej. Så kokpunkten ökar inte nedåt i gruppen i samband med ökande antal elektroner. Vad är det som orsakar att kokpunkten ökar nedåt i gruppen då?
Ju större area en molekyl eller atom har desto starkare blir van der Waals-bindningarna? Ökar arean då nedåt i gruppen? Är det detta som leder till att halogenernas kokpunkt ökar nedåt?
Ja, arean ökar neråt i gruppen.
Smaragdalena skrev:Ja, arean ökar neråt i gruppen.
Okej, så ju större area en molekyl har desto starkare blir van der Waals-bindningarna vilket leder till att kokpunkten ökar.