Hallonsaft
Kevin har två flaskor med hallonsaft. Han blandar lika mycket saft från de båda flaskorna. Hur stor blir andelen koncentrerad saft om han sedan häller ihop de bâda blandningarna?
Fösta flaska - spädes 1+2
Andra flask - spädes 1+5
Jag tänk så här :
Första flaskan - 1+2 = 3 | Saft = 1/3 = 1/9
Andra flaskan - 1+5= 6 | Saft = 1/6 = 1/9
Både = 2/9
Tänkte jag rätt ?
Tack !!!
Jag anser att frågan är dåligt formulerad, eftersom koncentrationen av "koncentrerad saft" inte är lika i de båda flaskorna från början.
Hej!
I första flaskan är det 1/3 koncentrerad saft. Och i andra flaskan är det 1/6 koncentrerad saft.
Det kan vara bra att skriva koncentrationerna med en gemensam nämnare - då förlänger vi 1/3 med 2:
I första flaskan är det 1/3 = 2/6 koncentrerad saft.
Sedan kan det kännas lite klurigt när vi ska förstå vad som händer när vi blandar ihop flaskorna. Det kan ju inte bli starkare än den starkaste blandningen och inte svagare än den svagaste - så vi måste hamna någonstans emellan.
När vi blandar kan vi tänka att vi får 12 delar (6 från första flaskan och 6 från den andra). Från första flaskan är 2 delar koncentrerad saft och i andra flaskan är 1 del koncentrerad saft. Totalt blir då det då 3 delar av 12 som är koncentrerad saft alltså 3/12.
Om det är mindre än 1/1 koncentrerad saft i båda flaskorna så är "koncentrerad saft" något som är ännu mer koncentrerat än det som finns i flaskorna. Det är rätt godtyckligt hur man väljer koncentrationen på denna koncentrerade saft. Det skulle kunna vara hur mycket som är något annat än vatten, men det får vi inte veta något om i uppgiften. Så jag håller med Smaragdalena. Varför ska man välja just 1/3 och 1/6?
Jag tror jag ska ta reda på hur mycket det blir kvar om allt vatten får avdunsta från min koncentrerade svartvinbärssaft. Nu har jag hällt 1 dl i en skål, och saften väger 115 g.