Hållfasthetslära - Tentauppgift - Förskjutningar - knut
Bilden nedanför är en tentafråga från 14 jan 2017. Började med att frilägga knuten där belastningen sker. Min fråga är gällande förutspåelsen av förskjutningen för knuten. Min primära tanke var att knuten endast förskjuts till vänster, så stång (1) blir kortare, 3(blir längre) och 2(blir längre) på grund av den horisontella kraften P. Efter att ha kollat på facit så ska det också förskjutas uppåt. Varför sker detta? Är det på grund ut av stängernas olika längder som påverkar förskjutningen?
Vidare undrar jag hur deformationssambandet för stång 3 förekommer?
Du kan inte anta att den enbart deformeras åt vänster. Rekommendationen är att alltid ställa upp ett deformationssamband som involverar alla translationella frihetsgrader. Detta för att det sedan blir spänningar och kraftjämvikt som ger dig svaret. När du antar att den bara deformeras åt vänster utan att veta med säkerhet att så är fallet har du infört ett randvillkor så som att knutpunkten åker på hjul (vänster-höger). Då löser du en annan uppgift.
Hur tror du själv stång 3 deformeras? Du har en före och efter-bild given i lösningsförslaget. Tänk på att du har små deformationer och att stängerna inte roterar (före och efter är parallella).
Det kanske blir lättare om du gör en egen. Sätt dig ned och rita en egen deformationsfigur likt vad du lärt dig, som finns i boken, som du kan hitta på Youtube eller som finns i lösningsförslaget. Ladda sedan upp den här.
Tack för ditt svar! Tankesättet klarna till efter ditt svar.