HA
Alltså är "HA" en förkortning för syra generellt? Och hur vet man vilken syra det handlar om, jag tror att HAc är ättiksyra stämmer det?
Arbetsmyran skrev:Alltså är "HA" en förkortning för syra generellt? Och hur vet man vilken syra det handlar om, jag tror att HAc är ättiksyra stämmer det?
Man skriver HA när det handlar om en syra vilkensomhelst, om det är en viss syra så skriver man vilken det är. Ja, man brukar ofta förkorta ättiksyra HAc (fastän Ac egentligen betyder metallen aktinium - det brukar inte vara något problem att klura ut vilketdera man menar).
Hur skriver man t.ex. smörsyra (C3H7COOH) på detta vis? För om jag t.ex. skriver jämvikten då smörsyra löses i vatten. Blir det HA jag använder eller är det någon egen liksom HAc eller måste? Så det blir A-som produkt?
Då får du specificera att du menar smörsyra om du skriver HSm eller HBt (exempelvis - du bör inte kalla butyratjonen för Bu- för det skulle vara sor risk att någon feltolkar Bu som butylgrupp). Jag känner itne till att det finns någon standard-förkortning för smörsyra.