H+
Hej!
Jag undrar om H+ kan göra ph lägre och isåfall hur?
Ja. Hur definieras pH?
oxoniumjoner vet jag brukar sänka ph värdet, men läste någonstans att det enbart bildas i samband med att syra protolyseras i vatten, men i munnen brukar bakterier leda till att H+ bildas och som sänker ph värdet men förstår inte riktigt hur
Anledningen till att bakterierna leder till att det blir surare i munhålan är att bakteriernas metabolism skapar ett överskott av protoner, som då frisätts till bakteriernas utsida, d.v.s. på/kring våra tänder. Bakterierna i munhålan äter vad vi äter, och käkar gärna på matrester, som fastnar mellan tänderna då bakterierna lever väl där. Kolhydrater kan t.ex. gå genom glykolysen, och sedan vidare till laktat (som ju är en syra).
Bakterierna bildar ett överskott av protoner beroende på att metabolismen är delvis anaerob (syrefattig eller nästan syrefri metabolism, d.v.s. det finns inte tillräckligt mycket syre i bl.a. de djupare tandköttsfickorna för att bakterierna skall kunna ha en aerob metabolism). Så om bakterierna får tillgång till kolhydrater via vår mat kan de helt enkelt klara sig med att undvika citronsyracykeln, och fermentera glukos till laktat.
Lyckligtvis spolar vår saliv bort mycket av bakteriernas rester (H+ m.m.), men ju oftare vi matar bakterierna med (snabba) kolhydrater desto oftare kan bakterierna skapa frätande syra - som i sin tur angriper våra tänder.
är det bakteriernas metabolism som skapar laktat?
Ja, precis som oss kan bakterier genom glykolysen få energi från t.ex. glukos. Och det brukar finnas en hel del glukos i munnen, som härstammar ifrån allt mellan ren glukos till stärkelse. Är tillgången på glukos god behöver bakteriecellerna inte fortsätta att oxidera pyrovat i citronsyracykeln. Dessutom är glukostillgången hög kommer pyrovat ackumuleras och då fermenteras till laktat.
Finns det inte så mycket syre kommer (fakultativt) anaeroba bakterier att fermentera glukos till laktat. Och laktat blir då en surgörande restprodukt som utsöndras (det blir helt enkelt för mycket i cellen).