13 svar
668 visningar
teachmeZpinnn behöver inte mer hjälp
teachmeZpinnn 18
Postad: 17 sep 2021 01:22

Gymnasiearbete svampodling

Hej!

Jag har en idé på gymnasiearbete där jag tänker odla (mat)svamp i olika livsmedel, jag tänker typ banan, citron, jordgubb, fisk(om det inte blir för besvärligt) och sedan undersöka hur mycket näring svampen absorberar ur respektive matvara. 

Syftet är att undersöka hållbara alternativ, kanske en framtida matvara, näringsrik svamp, proppad med vitaminer och mineraler (i teorin). Jag tänker att svamp växer väldigt lätt och kräver inte så mycket underhåll, behöver ingen sol heller.

Mina frågor är då:  låter detta som ett rimligt gymnasiearbete? Alltså är det något jag kan jag kan göra som gymnasieelev och med skolans begränsade utrustning? Vad kan jag hitta? Såg att det fanns metoder att hitta c-vitamin koncentrationen med titrering, men hittade inget om andra vitaminer. Jag hoppas kunna undersöka så många olika vitamin/mineralvärden som möjligt.

Sedan vet jag i princip ingenting om svampodling, det ända jag hittade online var sådana svampboxar eller kits som var till för att odla i stockar. Kommer det vara svårt att själv ta ut mycel från påsen/lådan och placera det där jag vill odla det? Och finns det risk för sporer att spridas med luften och hamna på ställen där man inte vill ha det? Finns det eventuella hälsorisker med detta? Detta gäller då matsvamp, och det är fruktkropparna som jag vill undersöka.

 

Ursäkta för så mycket text 😅 tack på förhand!

Teraeagle 21195 – Moderator
Postad: 17 sep 2021 07:35 Redigerad: 17 sep 2021 09:38

Försöket är nog i princip helt riskfritt om du köper mycel för matsvamp från en butik. Utmaningen ligger som sagt i att försöka ta reda på hur mycket näring svampen har plockat upp. Det enklaste är väl att se hur mycket närsalter/oorganiska ämnen som svampen har tagit upp. Då kan du helt enkelt elda upp svampen och se hur mycket aska som bildas. Askan innehåller alla oorganiska ämnen som svampen har tagit upp. Vatteninnehållet är också lätt att ta reda på om du torkar svampen innan du förbränner den.

En variant kan ju vara att försöka odla penicillinsvampar. Det är en typ av mögel som finns naturligt i vår omgivning och som kan börja växa på gamla livsmedel. De föredrar dock vissa livsmedel bättre än andra, om jag minns rätt så tror jag att de bl.a. gillar att växa på fuktigt gammalt bröd. Du kan ju testa att få mögel att växa på några olika livsmedel och sen studera i mikroskop ifall du har lyckats få fram just penicillinmögel. Det är en speciell sorts mögelsvamp som bildar penselliknande celler. Det finns mycket att läsa och skriva om penicillin och dess historia.

teachmeZpinnn 18
Postad: 17 sep 2021 13:05

Tack för ditt svar, jag tänkte inte på att man kunde analysera askan men det var smart. Tror du det går att hitta specifika ämnen, typ järn eller magnesium, eller bara generellt hur mycket oorganiska ämnen som fanns i svampen?

Teraeagle 21195 – Moderator
Postad: 17 sep 2021 16:07

Det går absolut att ta reda på vilka ämnen som finns i askan också.

Qetsiyah 6574 – Livehjälpare
Postad: 17 sep 2021 18:38 Redigerad: 17 sep 2021 20:01

Jag hoppas inte du hunnit långt med planering/utförande nu men jag har några kommentarer i form av svprigheter jag ser med att utföra labben på sättet du föreslår.

1) Jag tror inte det går att odla svampar ur vad som helst, utan jord är nog det enda valet. För att skapa en någorlunda solid massa skulle du för det första behöva mixa banan/citron/jordgubb/fisk till en massa att plantera i, men det låter konstigt (för blött och helt annan komposition än vanligt jord)

2) systemet med en svamp som växer ur en grönsak/jord är alldeles för komplext och dåligt definierat och okontrollerat för att undersöka näringsupptag. Näringsämnen kan försvinna på många olika sätt som skulle göra din undersökning oexakt. Svampen kan avge sporer/doftämnen eller ruttna bort inuti odlingsmediumet, eller omsätta näringsämnerna själv. Svampen består inte heller av bara den synliga delen ovan jord, och mycelet skulle vara extremt svårt att separera från jorden. Jord är också ett komplext "ämne" (medium) som hyser mycket annat liv än bara svampen, så att undersöka näringsinnehåll i jord är också svårt.

3) Anledningen Teraeagle föreslår att du fokuserar på oorganiska näringsämnen är för att de är lättare att tracka, men de organiska ämnerna är ur näringssynpunkt också väldigt mycket viktigare, så det är ändå inte så bra.

Med bakgrund av det här skulle jag föreslå att du gör denna labb "vitare", med ett väldefinierat och steriliserat odlingsmedium med encellinga svampceller. Deras metabolism är väldefinierad och enkel. Du får också tillgång till alla molekylärbiologiska tekniker. Du kan tex detektera/höja/sänka aktiviteten av specifika metaboliska vägar, tracka metaboliter mm..

Cellerna går enkelt att separera från mediet med centrifug och kan analyseras vidare därifrån ganska enkelt.

Vi har visserligen gått ganska långt från den verkliga situationen (odla svamp i jord för konsumption), men det är viktigare att faktiskt utföra en kontrollerad labb med tillförlitliga data.

teachmeZpinnn 18
Postad: 21 sep 2021 16:27

Qetsiyah,

Det var nog otydligt men menade inte att odla direkt i livsmedlen utan att det var blandat med jorden.

Men lärde mig att det tydligen inte går att odla svamp i jord ändå eftersom de allra flesta odlingsbara matsvampar är vednedbrytare och ska odlas i halm eller sågspån.

Har fått godkännande av min handledare, vill gärna hålla fast vid min idé, men visar det sig vara helt hopplöst får jag väl hitta på något annat då.

Har utvecklat min idé lite; jag kommer endast leta efter c-vitamin koncentrationen och jämföra den med svamp som odlats i bara halm och svamp som har odlats i halm och nypon.

Men har ett problem fortfarande och det är att undvika att nyponet möglar, hur tänker ni kring det...? Ska man kanske koka det på hög värme först? Eller använda torkat nypon? Alternativt kosttillskott gjort på nypon om det andra inte funkar, för har en speciell anledning till varför jag valde just nypon.

Teraeagle 21195 – Moderator
Postad: 21 sep 2021 17:08

Mögelsporer kan nog överleva kokning så det säkraste är att behandla nyponen med en autoklav. Men även då finns en stor risk att de börja mögla eftersom det kommer in sporer från luften.

Qetsiyah 6574 – Livehjälpare
Postad: 22 sep 2021 19:55 Redigerad: 22 sep 2021 19:55

teachmeZpinnn kanske inte har en autoklav hemma haha

Okej, men angående nyponet, när den kommer i kontakt med luft/halmet så kommer den ju ändå mögla?

Teraeagle 21195 – Moderator
Postad: 22 sep 2021 19:57
Qetsiyah skrev:

teachmeZpinnn kanske inte har en autoklav hemma haha

Okej, men angående nyponet, när den kommer i kontakt med luft/halmet så kommer den ju ändå mögla?

Det ska väl inte utföras hemma? Enligt första inlägget är arbetet begränsat till vilken utrustning som finns på skolan och då kan det mycket väl finnas en autoklav. Det hade vi på min gymnasieskola.

Qetsiyah 6574 – Livehjälpare
Postad: 22 sep 2021 20:32

Jaha ok, missade det.

Ditt gymnasium måste ha varit väldigt rikt, tror inte gymnasium brukar ha det, det hade ibte mitt i alla fall.

Teraeagle 21195 – Moderator
Postad: 22 sep 2021 20:49 Redigerad: 22 sep 2021 20:49

Det kan säkert skilja en del mellan skolorna, kanske främst beroende på vad de erbjuder för kurser (eller så är det tvärt om - utrustningen styr kursutbudet). Min skola erbjöd en kurs i bioteknik där jag minns att vi använde autoklaven vid några laborationer. 

Qetsiyah 6574 – Livehjälpare
Postad: 22 sep 2021 20:56

Jaha, ja. Varje gång jag ser elever på PA som säger att de gått bioteknik blir jag lite avis, vår skola hade varken det eller fysik 3.

teachmeZpinnn 18
Postad: 23 sep 2021 17:36

Ok tack för era tips, jag kan väl kolla med skolan om de har en autoklav haha, tveksamt dock. Men det låter ju som att det är svårt att undvika att det möglar, kanske bäst att jag köper torkade nypon/ nyponpulver och kör på det? :)

Qetsiyah 6574 – Livehjälpare
Postad: 23 sep 2021 17:53

Om du vill döda allt liv och odla är alternativet att autoklavera kruka, hö och nypon tillsammans, det borde vara helt ok sterilt.

Torkade nypon låter bäst dock!

Svara
Close