5 svar
417 visningar
tinae 75
Postad: 1 sep 2023 09:56

Gymnasiearbete, placeboeffekten

Hej! Jag vill göra ett gymnasiearbete inom området placeboeffekten, jag vill gärna ha ett experiment så att det inte blir en litteraturstudie, jag tänkte mig något experiment där jag har ex grupper med mensvärk där jag berättar att några ska få Ipren och några ska få Alvedon men att jag istället ger ena Ipren o andra något som inte all har någon effekt, eller att jag säger att ex någon frukt eller grönsak har visat ha bra effekt på värk och ge det till de för att sedan se hur de reagerar, även om frukten egentligen inte alls har visat någon effekt på någonting.

Ah, alltså är jag inte helt säker och det här är inte alls spikat på något sätt, men slänger bara ut idéer jag kanske kan använda.

Jag har bara några problem, vad kan jag ha för frågeställning? Och är det här verkligen något lämpligt för ett gymnasiearbete? Har läst runt lite och såg någon skriva att placebo är för avancerat, så vet inte riktigt. Mitt största problem skulle nog vara frågeställningen, så om man kan få förslag så skulle jag gärna uppskatta det!

fner 1579
Postad: 1 sep 2023 10:24

Intressant! Det jag kan tänka på är att själva experimentdelen av arbetet inte får ta allt för lång tid, eftersom man måste hinna skriva sin rapport också. Hur många cykler hinner man testa preparatet? Om det är för få gånger kan man inte vara lika säker på effekten.

tinae 75
Postad: 1 sep 2023 10:37

Hur många gånger skulle vara lämpligt för att få en säkerheten om effekten? Vecka 45-47 ska jag ha någon typ av första resultat till min handledare, jag kan även tänka mig ha tillgång till folk från andra klasser i skolan, så kan köra samma experiment flera gånger samtidigt. Man kanske kan ändra på själva experiment så det inte är begränsat till endast mensvärk, vet dock inte vad annars jag ska testa det på

mag1 9562
Postad: 1 sep 2023 15:43

Det är inte omöjligt men kan bli en utmaning att utföra så att din undersökning faktist ger ett resultat.

För att få kunna ha en chans att faktiskt kunna få ett resultat av placebot behövs en tillräcklig mängd försökspersoner, rent statistiskt. Detta gäller så klart även med läkemedel som har en direkt medicinsk effekt, t.ex. minskar smärta. Läkemedelsstudier är lite knepiga, just för att de sker med oss människor, som hela tiden gör val i vardagen som påverkar bl.a. den upplevda smärtan/värken. Vissa individer kanske brukar äta läkemedel samtidigt som de använder en värmekudde innehållandes vete, på magen, för att lindra värken. Och då kan smärtlindringen komma från endera eller båda. Får man huvudvärk eller annan smärta, kan läkemedlen behövas ändå, och dessa individer kommer då att hamna i "läkemedelsgruppen". Liknande scenario tas med i planeringen av läkemedelsstudier, bl.a. genom frågeformulär och att ha ett stort antal försökspersoner, så att förlusten av individer från "placebogruppen" inte påverkar det statistiska resultatet för mycket.

En ytterligare faktor att problematisera är den rent etiska. D.v.s. om det går att rättfärdiga att "försöka lura" en del av de menstruerande individerna. De kommer ju inte kunna behandla smärta med andra smärtlindrande läkemedel, och kommer därför sannolik uppleva mer smärta/värk än under en av deras "vanliga menstruationer". En del av de i placebogruppen kanske upplever smärtlindring från placebot, men om placeboeffekten uteblir leder din undersökning till mer smärta/värk hos försökspersonerna.

Och kan du uppmana de i läkemedelsgruppen att ta läkemedel även när de inte känner smärta/värk? För tar de i placebogruppen läkemedel, blir det knepigt att använda dem som just placebogrupp.


En sak till - även om dessa läkemedel är receptfria är de inte utan biverkningar. De har en påverkan på hela kroppen (och då inte bara den önskade smärtlindringen), det är inte precis ett glas vatten - utan fortfarande ett läkemedel.

Teraeagle 21190 – Moderator
Postad: 1 sep 2023 15:44

Man kan räkna ut hur många personer som behöver ingå i studien för att kunna dra en slutsats på en viss konfidensnivå ("säkerhetsnivå", ish). Först måste du dock bestämma vad det är du vill ta reda på. Jag tror det är lättare att göra ett experiment likt det du var inne på med frukt. Blandar man in läkemedel kan det bli krångligare. Att ge en tomat till en person är inte lika riskfyllt som att ge en tablett.

tinae 75
Postad: 1 sep 2023 16:01

Jo, nu har jag kommit fram till att kaffe kanske skulle funka istället för medicin, så som att ge ut koffein fritt kaffe och vanligt kaffe till grupper som inte själva vet vilken av de två de har konsumerat, och mäta för och efter av ex. blodtryck och göra någon reflexiv test. Något på det spåret, där jag själv som tar dessa tester inte vet vilken de har fått för minskning av bias. Vi jobbar två på detta gymnasiearbetet och jag tänkte att vi kunde fokusera på koffeinet och placebon av att man blir piggare. Det kanske blir lite mer åt det biokemiska hållet.

Jag är inte säker på hur jag ska utveckla detta dock, eller vad min frågeställning kan vara?

Svara
Close