5 svar
38 visningar
Alexandra3212 248
Postad: 3 dec 19:31

Gymnasiearbete om hur olika koncentration natriumklorid påverkar jäsningsprocessen.

Hej 

Vi är två tjejer som skriver gymnasiearbete inom biologi där vi ska undersöka hur olika koncentrationer av natriumklorid påverkar jäsningsprocessen. 

Vi har tänk så här, Vi ska testa åtta olika koncentrationer av natriumklorid, exempelvis 0%, 1 %, 2 % ... . Vi har tänk att i varje bägare ska vi ha 1g jäst, 10 ml vatten och 1g socker. Dock vet vi inte hur mycket vi ska ha av natriumkloriden i varje bägare med de olika koncentrationerna. 

Vi skulle uppskatta om råd och hjälp. 

Tack så mycket

mag1 9562
Postad: 3 dec 19:41

Undrar ni över vilket intervall av natriumklorid som är lämpligt att undersöka, motsvarande starkt till svagt? I så fall kan ni titta i ett recept för bröd, där brukar det stå angivet hur mycket salt som skall tillsättas. Den mängden är tillräckligt stor för att jästen skall må bra, och lagom stor för att vi inte skall tycka att brödet är saltfattigt.

Eller undrar ni mer över hur ni räknar om 1 volymprocent till massa eller liknande, d.v.s. hur ni praktiskt skall göra under experimentet?

Alexandra3212 248
Postad: 3 dec 19:56

Tack för ditt svar.
vi undrar över hur vi ska räkna om 1 volymprocent till massa, alltså som du sa hur vi ska praktiskt göra under experimentet, hur mycket vatten vi ska blanda med natriumklorid osv. 

mag1 9562
Postad: 3 dec 21:13

Det kanske är enklare att använda massprocent i så fall. T.ex. 4 gram NaCl i 100 ml vatten, blir då 4% (massprocent), så länge ni antar att vattnets densitet är 1 kg/liter (vilket ni kan, och behöver göra).

Ett gram salt i 10 ml vatten är rejält salt. Och till den mängden vätska är 1g jäst mycket. Ett tips är att titta på hur ett brödrecept ser ut, där används t.ex. 25-50 gram jäst till 500 ml vätska.

Vid bakning brukar ofta volymer användas, så att få reda på t.ex. massprocenten i brödrecept kan ni bara väga hur mycket t.ex. en halv tesked motsvarar. Har ni inte en våg som klarar av så små massor kan ni skala upp allt och väga t.ex. en halv deciliter finkorningt salt, och sedan dela denna massa med volymen.

Hur tänkte ni följa jäsningen, mängden bildad gas, förändring i massa, ökningen av degens volym eller hur har ni tänkt?

Alexandra3212 248
Postad: 4 dec 19:45

Hejsan 

Förlåt för ett sent svar.
Vi har tänkt att vid undersökningen ska vi använda jäsrör och mäta mängden bildad gas (koldioxid), alltså volym skillnaden i börjat av försöket och slutet. 


Samt skrev du i ditt inlägg att "Ett gram salt i 10 ml vatten är rejält salt. Och till den mängden vätska är 1g jäst mycket. Ett tips är att titta på hur ett brödrecept ser ut, där används t.ex. 25-50 gram jäst till 500 ml vätska." så anser du de är bättre om vi använder 20 gram jäst,  20 gram socker och 500 ml vatten, kommer det dock inte vara en stor blandning vi kommer skapa?

mag1 9562
Postad: 5 dec 09:42

Mängden jästsmet ni blandar får ni så klart anpassa till vad ni tycker är lämpligt. Mer jäst gör att det går snabbare, vilket är positivt och 10% socker som du skrev tidigare borde gå bra det med. 

Jag tänkte lite fel, jag hade salt i åtanke när du istället skrev om socker, så strunta i den kommentaren.

Svara
Close