3 svar
109 visningar
janne2213 5
Postad: 11 jan 2023 00:05

Gymnasiearbete kemi

Hej, ska studera immobiliserade enzymer i alginatkulor och tänker jämföra enzymaktiviteten hos enzymer med, och utan att immobiliseras. Behöver dock ideer på metod att undersöka enzymaktiviteten, har enzymerna pektinas och amylas

mag1 9482
Postad: 11 jan 2023 08:37

För att följa enzymaktiviteten behöver du välja ut bra substrat till enzymen, som de effektivt kan bryta ner, samt att de/den bildade produkten kan (ganska) lätt detekteras.

Med de två enzym du valt går det att hitta substrat i mataffären. Har du tagit reda på vilka reaktioner som enzymen katalyserar, och vilka substrat som de kan bryta ner?

janne2213 5
Postad: 11 jan 2023 12:13

Yes, har tänkt att använda mig utav stärkelse, men vet inte hur vi kan mäta enzymaktiviteten på ett bra sätt

mag1 9482
Postad: 11 jan 2023 13:09

Ja, jodprovet används för att påvisa amylosen i stärkelsen, och kan även ge hyfsat bra värden.

Ett annat mer exakt alternativ är spektrofotometrisk bestämning produktens koncentration, t.ex. genom att låta de bildade reducerande sockergrupperna, modifiera 3,5-Dinitrosalicysyra, vars absorbans ändras, och mer exakta värden för aktiviteten kan fås. Detta kräver dock tillgång till en spektrofotometer, samt en kalibreringskurva.

Svara
Close