Gymnasiearbete kemi
Hej, ska studera immobiliserade enzymer i alginatkulor och tänker jämföra enzymaktiviteten hos enzymer med, och utan att immobiliseras. Behöver dock ideer på metod att undersöka enzymaktiviteten, har enzymerna pektinas och amylas
För att följa enzymaktiviteten behöver du välja ut bra substrat till enzymen, som de effektivt kan bryta ner, samt att de/den bildade produkten kan (ganska) lätt detekteras.
Med de två enzym du valt går det att hitta substrat i mataffären. Har du tagit reda på vilka reaktioner som enzymen katalyserar, och vilka substrat som de kan bryta ner?
Yes, har tänkt att använda mig utav stärkelse, men vet inte hur vi kan mäta enzymaktiviteten på ett bra sätt
Ja, jodprovet används för att påvisa amylosen i stärkelsen, och kan även ge hyfsat bra värden.
Ett annat mer exakt alternativ är spektrofotometrisk bestämning produktens koncentration, t.ex. genom att låta de bildade reducerande sockergrupperna, modifiera 3,5-Dinitrosalicysyra, vars absorbans ändras, och mer exakta värden för aktiviteten kan fås. Detta kräver dock tillgång till en spektrofotometer, samt en kalibreringskurva.