9 svar
574 visningar
Apollo11 behöver inte mer hjälp
Apollo11 18
Postad: 28 jul 2022 12:02

Gymnasiearbete i matematik/fysik

Hej!

Jag funderar på mitt gymnasiearbete som kommer att börja nu i höst. Flera idéer har dykt upp men har inte bestämt mig ännu och har svårt att uppskatta om ett projekt blir för omfattande eller inte.

Bland annat har jag tittat på att bygga en inverterad pendel med en PID-regulator eller simulera en liknande funktion (e.g. raketuppskjutning). Undrar om det blir för tidskrävande och syftet för otydligt?

Att forska och att bearbeta data eller simulera i Python låter intressant. Till exempel om: Partikelfysik, mörk materia, dimensioner, fluidmekanik i rymden samt optimering och variationskalkyl. Hur kan jag gå till väga för att hitta en inriktning som är rimlig och lärorik? Funderar på att kontakta KTH/SU och att ansöka till Vetenskapens Hus eller Matematiska cirkeln. Behöver jag ha en konkret idé innan jag hör av mig till forskare?

Lång och rörig text, tacksam för all hjälp!

Qetsiyah 6574 – Livehjälpare
Postad: 28 jul 2022 13:09

Hej, välkommen till Pluggakuten!

Får jag först fråga om du pluggat någon fysik/matte utöver det som finns i gymnasiet? (Låter som det)

Behöver jag ha en konkret idé innan jag hör av mig till forskare?

Nej! Du har ju lite lösa idéer redan, det är tillräckligt för att utgå ifrån.

Blåvalen 362
Postad: 28 jul 2022 13:18

Vilka intressanta ideer! Hoppas du gör något av det!

Apollo11 18
Postad: 28 jul 2022 18:40

Tack!

Nej, jag har inte gått kurser utöver gymnasiet utan mest tittat runt på egen hand. Så att bli handledd av en kunnig skulle vara bra. Vem kontaktar man i så fall? Ledningen för en avdelning eller en forskare i kontaktlistan?

Lindehaven 820 – Lärare
Postad: 28 jul 2022 23:16

Roligt att se att du har flera bra idéer! Ännu roligare att du vill få handledning från forskare. Jag förmodar att du har/får en handledare på gymnasiet? Ni borde kunna resonera kring val av ämne och avgränsningar. Så gör jag med de studenter jag handleder.

Qetsiyah 6574 – Livehjälpare
Postad: 28 jul 2022 23:24 Redigerad: 28 jul 2022 23:26

Precis, jag menade "titta runt på egen hand", vill du berätta vad? Vad har varit mest intressant och varför?

Jag tror att det är bättre om du samlar ner en aning innan du kontaktar för många forskare med halvdant commitment, jag kan hjälpa dig med det.

Begreppen/orden du radat upp (PID, raketer, partikelfysik, mörk materia, dimensioner, fluidmekanik, optimering och variationskalkyl) spänner upp ganska mycket:

  • PID och raketer tillhör närmast liksom farkostteknik och rymdfart.
  • Mörk materia, dimensioner och variationskalkyl tillhör teoretisk fysik/partikelfysik.
  • Optimering, variationskalkyl och dimensioner kan tillhöra ren matematik.
Fermatrix 7841 – Fd. Medlem
Postad: 29 jul 2022 01:04

Bland annat har jag tittat på att bygga en inverterad pendel med en PID-regulator eller simulera en liknande funktion (e.g. raketuppskjutning). Undrar om det blir för tidskrävande och syftet för otydligt?

Det beror nog på hur involverat det är. Du kan simulera en PID-regulator i Matlab relativt enkelt. Vill man vara lite mer inolverad kanske det är lämpligt att lära sig om kretsöverföring och annat intressant.

PID och raketer tillhör närmast liksom farkostteknik och rymdfart.

Jag hade nog bara kallat detta för reglerteknik. 

Apollo11 18
Postad: 29 jul 2022 17:04

Min matematik-, fysik- eller tekniklärare skulle säkert kunna handleda mig, men skolan har inte gett praktisk information än. Det skulle ändå kännas bra att i förväg ha en inriktning som jag kan slipa på.

Jag förstår inte matematik som variationskalkyl men den intresserar mig och speciellt hur den kan kopplas till fysiken. Algebra och analys med differentialekvationer och komplexa tal också, men eftersom jag inte vet mycket om det har jag svårt att komma med ett fokus mer än matematiska modeller som beskriver verkligheten.

Att simulera en PID-regulator är nog smartare än att bygga en balanserande robot. Osäker på vad jag skulle undersöka?

Apollo11 18
Postad: 4 aug 2022 17:46

Någon som har förslag på inriktningar inom matematik och partikelfysik eller liknande spännande? Jag får inspiration från Youtube, till exempel 2B1B, och har inget emot att lära mig ny matte.

Partikelfysik: Om du vill göra något experimentellt kanske du kan försöka bygga en dimkammare? Finns beskrivning hos t.ex. CERN: https://home.cern/news/news/experiments/how-make-your-own-cloud-chamber 

Sen får man fundera över vad man ska använda den till, man behöver ju inte nödvändigtvis undersöka kosmisk strålning.

Svara
Close