5 svar
840 visningar
Hanna2004 100
Postad: 25 okt 2022 08:58

Gymnasiearbete - hur påverkas människan av koffein?

Hej, jag håller just nu på med mitt gymnasiearbete. Jag skriver det inom biologi och min frågeställning är följande, hur påverkas människan av koffein resp koffeinfritt?

Jag har lagt upp mitt arbete på följande sätt,

Jag har ett antal testpersoner som kommer att genomföra min labb. Min labb är att jag kommer att ge alla testpersoner en tablett. Testpersonerna vet om tabletten innehåller koffein (en koffeintablett) eller om det endast är en C-vitamin tablett. När personerna har tagit tabletten så kommer jag låta det gå en tid (hur lång tid vet jag inte?). När koffienet har verkat i kroppen kommer jag att genomföra ett kortminnestest och jag kommer också att ta pulsen. Jag har sedan innan tagit en referens puls och ett referens test för kortminnet. 

Min fråga är, hur lång tid kommer jag behöva vänta innan jag kan påbörja mina experiment? Dvs hur lång tid tar det innan koffeinet tas upp av kroppen? Samt hur mycket mg koffein tror ni det krävs?

Jag förstår att man inte kanske vet detta på en rak arm men hade även varit tacksam och jag hade kunnat få ett exempel på en länk eller liknade där jag kan läsa detta. 

Tack på förhand!

mag1 9562
Postad: 25 okt 2022 11:25

Att ge läkemedel till försökspersoner är inte helt okomplicerat. Just koffein konsumeras det massvis av varje dag, med tanke på hur mycket kaffe som dricks.

Om du skulle föreslå att göra detta experiment på ett sjukhus/universitet, måste du enligt svensk lagstiftning först få ett godkännande från en etikprövningsnämnd - för det du beskriver är ett experiment på människor (d.v.s. människorna är motsvarande försöksdjur).

Och att ge läkemedel (tabletterna) till människor är inte helt riskfritt. Även om man kan köpa koffeintabletter receptfritt på apotek (och andra receptfria läkemedel), så är det ett läkemedel, som direkt påverkar kroppen. Och det innebär att det finns en risk för biverkningar. För just koffein, som det dagligen konsumeras ganska mycket av, kan du nog anta att allmänheten och dina försökspersoner är medvetna om biverkningarna, men kanske inte upplevt dem eller är medvetna om hur de reagerar.

Att det finns biverkningar med alla läkemedel, glöms ibland bort för de receptfria läkemedel.

 

Därför behöver du och din handledare diskutera ditt experiment, på människor, ur ett etiskt/biverkningsmässigt sammanhang. Och att skriva ner detta innan experimenten, ger även en nödvändig del av gymnasiearbetet. Den etiska/nyttomässiga avvägningen mot eventuell skada är en viktig del i försöksverksamhet, oavsett om människa/djur/insekt utsätts för läkemedlet. Texten ger även en del bakgrund till ditt experiment, som då direkt blir en del i ditt skrivna gymnasiearbete.

 

För att få mer information om läkemedel finns en bra resurs på svenska, FASS.

https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=19730302000030

Vill du få mer detaljer, kan du byta till FASS för förskrivare. Där finns djupare information, men den kräver mer förkunskaper hos läsaren (den är fram för allt skriven för de som skriver ut läkemedel, d.v.s. läkare men innehåller mer detaljer om hur läkemedlet faktiskt påverkar kroppen).

 

Du bör även läsa om koffein på 1177.se, så kan du lära dig mer om hur kroppen påverkas av koffein. Och med den informationen kan du kanske få ytterligare idéer om vad/hur du kan mäta en effekt av koffeinet.

Hanna2004 100
Postad: 25 okt 2022 17:18

Jag kommer att göra experimentet på mina kompisar och familj. De alla är medvetna om biverkningarna som finns men tack för tanken. Jag och min handledare har redan diskuterat allt och arbetet är godkänt. Tusen tack för länken!

Tror du, om jag ska ge koffeintabletter 100 mg per tablett räcker det med att ge 2 st alltså 200 mg? Det motsvarar ungefär 4 koppar kaffe. Jag kommer ju att ge det samtidigt så det motsvarar att dricka 4 koppar på en och samma gång. På packet från apoteket står det att mer än 200 mg bör inte tas och överskridas. Jag vågar inte ta mer. Finns det fortfarande möjligheter för resultat, eller vad tror du?

mag1 9562
Postad: 26 okt 2022 14:43
Hanna2004 skrev:

Jag kommer att göra experimentet på mina kompisar och familj. De alla är medvetna om biverkningarna som finns men tack för tanken. Jag och min handledare har redan diskuterat allt och arbetet är godkänt. Tusen tack för länken!

Tror du, om jag ska ge koffeintabletter 100 mg per tablett räcker det med att ge 2 st alltså 200 mg? Det motsvarar ungefär 4 koppar kaffe. Jag kommer ju att ge det samtidigt så det motsvarar att dricka 4 koppar på en och samma gång. På packet från apoteket står det att mer än 200 mg bör inte tas och överskridas. Jag vågar inte ta mer.

Du kanske redan hunnit läsa in dig, men några reflektioner i korthet. Koffein påverkar nedbrytningen av andra läkemedel, vars mängder i kroppen kan öka/minska. Och då den medicinska effekten av "ett annat" läkemedlet är beroende av koncentrationen i kroppen, så dessa extra koffeintabletter kan påverka individerna.

En av de vanligaste biverkningarna är påverkan på hjärtats frekvens, rytm och blodtrycket ökar. Hjärtpåverkan är nog inte så önskvärd för individer med blodtryckssänkande medicinering etcetera.

 

Och nej, du skall absolut inte uppmana andra personer att själva stoppa i sig mer än den rekommenderade maxdosen!

En läkemedelsdos är anpassad så att risken för biverkningar är lägre, och så att läkemedelsförgiftning kan undvikas. Det är trots allt ett läkemedel, som inte skall överdoseras, även om ämnet finns i kaffe.

 

"Vågar inte ta mer" är en naturlig och bra reaktion. Det denna blir ännu mer aktuell, för du planerar att be andra personer att konsumera läkemedlet - så på ett direkt och påtagligt vis är du och din lärare ansvarig för deras läkemedelskonsumtion i detta fall. För utan dig skulle dessa individer inte ätit (i alla fall dessa doser av) koffeinet. Så biverkningar eller påverkan som uppstår hos försökspersonerna, kommer då att uppstå p.g.a. experimentet du (och kanske även din lärare) planerar att utsätta försökspersonerna för.

 

Ur ett etiskt perspektiv, så har du och din lärare ett direkt ansvar för eventuella konsekvenser, som kan uppstå när försökspersonerna äter detta läkemedel. Just därför att du/ni uppmuntrar försökspersonerna att ta detta läkemedel, så får ni ett ansvar för hela utgången. En del av ansvaret kan försökspersonerna ta på sig, genom att godkänna att delta, men inte hela ansvaret. Så trots att det är "godkänt", borde du och din lärare i alla fall diskutera detta, även om ni båda tror att risken för försökspersonerna är låg.

 

Finns det fortfarande möjligheter för resultat, eller vad tror du?

Ett resultat få du alltid. "Att ingen effekt sågs" är trots allt ett resultat.

Vilket/vilka resultat förväntar du dig kunna se? Du skrev att du planerade att mäta pulsen samt ett kognitivt test, vilken påverkan tror du att koffeinet kan få?

Hanna2004 100
Postad: 26 okt 2022 18:25

Okej, tusen tack för hjälpen! Jag har landat lite mer i allt nu efter har läst dina åsikter och tankar men även på nätet. 

Mitt önskvärda resultat är helst att det kognitiva testet ska öka efter att man har brukat koffein och det är frågan kring det kognitiva som är min huvud fråga i arbetet. Pulsen spelar för mig ingen roll om resultatet ökar eller är oförändrande. Huvudsaken är ju trots att att jag genomför min labb på ett naturvetenskapligt sätt. Precis så som du säger så får jag alltid ett resultat även om det kanske inte blir så som jag vill att det ska bli.

Jag har även diskuterat vidare detta med min lärare om riskerna och vi kom fram till ungefär samma saker som sist när vi diskuterade det. Jag diskuterade även med en annan NA-grupp på skolan som ska genomföra ett likande test

mag1 9562
Postad: 26 okt 2022 19:46

Direkta kroppsliga reaktioner är lättare att mäta rent praktiskt, t.ex. blodtryck, puls kan mätas med en "hemmamätare" från apotek. De kna/börpåverkas av koffein, men även försökspersonen kan påverkar dessa själv, indirekt (en väldigt förväntansfull, entusiastisk person, har nog redan från början lite högre puls och blodtryck, jämför med en vanlig dag).

Kognitiva förmågor varierar mellan individer, och påverkas varje dag flera faktorer (IQ, erfarenheter, kunskap, sömnbrist, stress av många olika slag, motivation, välmående, distraktion etcetera). Och vissa av dessa faktorer varierar från dag till dag. Om testet prövar t.ex. hur snabbt en person utför en uppgift, som en effekt av personens kognitiva kapacitet, så är det troligt att resultatet blir sämre  om hen har sömnbrist eller upplever stress inför ett prov, eller efter avslutandet av en kärleksrelation m.m. Så dessa tester är lite knepigare att genomföra, än t.ex. en pulsmätning,

Svara
Close