Gymnasiearbete Galvaniska element
Hej!
Vi gör ett gymnasiearbete där vi jämför hur effektiva olika galvaniska element är beroende på framförallt metallerna. Vi har använt Zink som anod i 3 olika batterier och järn, koppar och aluminium som katoder. Vi har sedan mätt hur strömmen och spänningen har förändrats under 24h. Vi har dock väldigt mycket brus i våra grafer, dessutom det så har vi vissa värden under X-axeln (mot y=0 och ifrån y=0). Hur tycker ni att vi ska göra i diskussionen?
Våra resultat: https://docs.google.com/document/d/1lv_3ISG1yCra6SipsMER4ec4a_RitylTio5W8TdHWrk/edit?usp=sharing
Hejsan!
Spännande labb. Jag tror du får fler svar om du postar dina resultat här istället för att länka till Google Docs.
Hur som helst är jag inte expert inom området, men har en kommentar angående ert "brus".
Den här signalen är inte brusig, den är ungefär.
Det är ju jättebra noggrannhet! Med den skalan i diagrammet så ser den brusig ut, men zooma ut lite grann så blir det en fin linje. Jag skulle inte kunna mäta så exakt hemma, med min egen utrustning.
I min värld är alltså ingenting, noll spänning, plus onoggrannheten hos ditt mätinstrumen. Eller ingen spänning från ert galvaniska element, plus den som induceras i mätkablarna av närmaste mobilmast.
Därför finns det andra problem, som rör miljö och metod. De där , finns det en möjlighet att sådana spänningar kan induceras i era kablar genom att någon går förbi med sin mobiltelefon, att någon tänder lysrören i taket ...? Vad har det ni mäter med för precision?
Jag vet inte hur ni utför experimentet, men givet precisionen på datat ni visar så tror jag inte ni har täckning för siffrorna.
Återigen är jag säker på att det finns mer kvalificerade än jag som kan kommentera bättre.
För att sammanfatta skulle jag inte säga att något är 30000 om jag mätte det med linjal. Jag skulle säga att det är 30 mm +/- 0,5.
Tillägg: 12 apr 2024 08:03
Det du ser är säkert +/- 1 bit hos din ADC, alltså AD-omvandlaren i din voltmeter.