15 svar
5426 visningar
Melina_01 9
Postad: 25 aug 2019 19:06

Gymnasiearbete/Fysik/ide

jag har valt att skriva ett gymnasiearbete inom fysik ,ämnen jag är intresserad av är Elektromagnetisk strålning ,ljud,Ljus och spektrum.Mitt ämne som jag sen väljer ska bygga på min frågeställning. Har då fastnat på kunna komma på en bra frågeställning inom dessa ämnen ,har försökt med mina exempel under det behöver hjälp med.

Frågeställningar inom varje ämne 

Elektromagnetisk strålning 

1.vilka egenskaper finns i elektromagnetisk strålning och hur skiljer det sig från joniserad strålning 

2.Hur kan elektromagnetisk strålning ge upphov till synligt ljus.

3. Finns alla färger som finns i spektrum i spektrum om inte varför 

4.Hur kan man uppfatta ljus och vilken strålning ger upphov till ljus

5.Hur kan ljudvågor ge upphov till ljud 

det mina exempel försök på komma på en frågeställning vill helst skriva om elektromagnetisk strålning och spektrum men kommer inte på relativ bra frågeställningar 

pepparkvarn 1871 – Fd. Medlem
Postad: 25 aug 2019 19:14

Välkommen till Pluggakuten! Vill du göra en teoretisk eller en praktisk studie? 

Teraeagle 21061 – Moderator
Postad: 25 aug 2019 19:35 Redigerad: 25 aug 2019 19:42

Jag tycker att du ska fördjupa dig inom spektrometri.

Du skulle kunna gå till kemisalen och leta upp olika metallsalter, t.ex. kopparklorid, natriumklorid och bariumklorid. Hetta upp dessa salter i en gaslåga och studera lågan med en spektrometer (bör finnas i fysiksalen). Vilka spektrallinjer kan du se vid upphettning av de olika salterna? Varför ger olika metalljoner olika spektrallinjer? Kan man på något sätt bestämma koncentrationen av metalljonerna genom att studera intensiteten hos ljuset?

Det här är en väldigt vanlig analysmetod inom kemin, så du kan hitta massvis med info och olika utrustningar som utnyttjar den här typen av mätmetod (ICP-AES och AAS är två exempel).


Vill du göra en mer teoretiskt inriktad undersökning kan du studera hur man kan utnyttja spektrometriska metoder för att eventuellt hitta liv på exoplaneter. Tanken är att ljuset från planetens stjärna ska passera genom planetens atmosfär, absorberas och sedan kan man studera ett absorptionsspektrum när ljuset når jordnära teleskop, t.ex. det framtida James Webb-teleskopet. På så sätt kan man se vad planetens atmosfär består av och om man t.ex. hittar metan och syrgas samtidigt är det ett tecken på liv. En atmosfär är antingen oxiderande eller reducerande, så dessa gaser borde inte finnas samtidigt såvida det inte finns källor som kontinuerligt producerar dem. På jorden kommer syrgasen från växter och en del metan kommer från boskap och bakterier.

Melina_01 9
Postad: 25 aug 2019 19:43 Redigerad: 25 aug 2019 20:11

Vill göra en teoretisk studie vill helst ha tips på några av frågeställningarna eller något ämne inom fysiken som är relativt enkelt,tror spektrometri blir för komplicerad då det inte finns många källor om james webb teleskop ,vill ha tips på frågeställningar jag skrivit om jag kan utveckla dem så jag kan skriva ett arbete av det,minst en eller några 

Melina_01 9
Postad: 25 aug 2019 20:21

kan jag få hjälp komma på frågeställningar med dem ämnen jag valde i mina exempel?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 25 aug 2019 20:31
Melina_01 skrev:

kan jag få hjälp komma på frågeställningar med dem ämnen jag valde i mina exempel?

Melina_01, det står i Pluggakutens regler att du skall vänta åtminstone 24 timmar innan du bumpar din tråd./moderator

Melina_01 9
Postad: 25 aug 2019 22:08

men jag behöver hjälp med min fråga och någon som kan svara och hjälpa

SeriousCephalopod 2696
Postad: 26 aug 2019 00:04 Redigerad: 26 aug 2019 00:15

Fysik 2 är "vågkursen" på gymnasiet så en bra idé kan vara att läsa framåt i din kursbok och se om det ger några idéer. 

Ska du ställa en teoretisk fråga så behöver du läsa på lite om begrepp. Börja med att läsa och se videos om fenomenen och ta något som verkar intressant och löp vidare med det. Att härma och bygga på någons arbete är inte fel så länga men citerar saker tydligt. 

Jag tycker själv att det bästa är att ta något enkelt och praktiskt och använda teknik för att studera det snarare än att jonglera teori. 

Exempel på något sådant vore  Teraeagles exempel, men går även med något så enkelt som att studera ytvåghastigheten i en vattenho. Fyll hon med olika djup, droppa vattendroppar för att skapa cirkelvågor. Filma vågorna och se hur (eller om) våghastigheten beror av djupet och huruvida den är konstant. Kräver intresse för videoanalys och kanske lite programmering. 

Idéer kommer från att vara nyfiken kring något och sedan kombinera det med sin kunskap och även om det inte är så hjälpsamt så måste du börja med dina kunskaper, erfarenheter, och intressen. 

Ta att spegelbilden från en mobilskärm i en glasruta är olika intensiv beroende på hur du roterar mobilen. GIF-bild.

Visa spoiler

 

Att förklara detta är i sig inte en fullständig frågeställning men kan leda en till en bredare undersökning och är något som intresserar mig eftersom jag har verktyg för att påbörja men inte avsluta en förklaring. 


Man kan även göra enkla experiment med ljudvågsinterfernes. Ofta kan man ta en svårare teoriuppgift från en fysikbok och med lite fantasi bygga ett experiment som speglar uppgiften. Jag gjorde ett sådant slarvexperiment i https://www.pluggakuten.se/trad/interferens-erik-undersoker-ljudstyrkan-mellan-tva-hogtalare/ som nog hade varit ett fullgott gymnasiearbete, men det illustrerar att man måste vara väl påläst i teori innan man kan veta vad som är intressant praktiskt. 

Melina_01 9
Postad: 26 aug 2019 01:05

är tacksam för svar men hur kan jag bygga vidare på en frågeställnng om elektromagnetisk strålning?

Melina_01 9
Postad: 26 aug 2019 19:53

Finnns det andra ide till gymnasiearbete frågeställningar eller tips på hur jag kan utveckla mina frågeställningar ?

pepparkvarn 1871 – Fd. Medlem
Postad: 26 aug 2019 19:58

Melina_01, du har redan fått en tillsägelse från Smaragdalena angående att inte bumpa dina trådar (att bumpa innebär att skriva inlägg som inte bidrar till trådens innehåll) inom 24 timmar efter trådens senaste inlägg. Det gäller oavsett hur mycket du behöver hjälpen just nu. Pluggakutens volontärer svarar på frågor när de själva kan och vill. // Pepparkvarn/Smutstvätt, moderator

Teraeagle 21061 – Moderator
Postad: 26 aug 2019 20:02

Du kanske kan fördjupa dig inom svartkroppsstrålning? Vad är det egentligen för något?

Qetsiyah 6567 – Livehjälpare
Postad: 27 aug 2019 07:55 Redigerad: 27 aug 2019 07:56

Du verkar vara tidigt ute med ditt gymnasiearbete, det är bra att du har valt ett ämne i alla fall. Jag rekommenderar dock att du pratar med din fysiklärare för inledande vägledning och idébollning för det görs effektivast muntligt, särskilt eftersom din lärare vet vad du kan och inte kan. 

Egentligen vore det bäst om du hade gått fysik 2 i tvåan, för då har du fler möjligheter och bättre förutsättningar att skriva i fysik. Du kan fråga din lärare hur han/hon tänkt lägga upp fysik2, så kan du skriva inom något du lär dig om nu under höstterminen. Du kan eventeullt få skippa en labbrapport på samma ämne haha. Prata i alla fall med din fysiklärare!

Melina_01 9
Postad: 27 aug 2019 13:02

ja det ju en bra ide o va ute med arbetet tidigt och ja jag har snackat med min fysik lärare,jag kan skriva allt jag vet om ett ämne grejen är bara jag måste formuler en frågeställning som går undersöka inom fysik i gymnasie och inte på någon forskning nivå,jag vill skriva om elektromagnetisk strålning men det frågeställning som jag fastnat på att komma på då jag eventuellt har försök ovan

Dr. G 9482
Postad: 27 aug 2019 19:38

Det finns mycket att titta på inom spektroskopi. 

Om det finns en spektrometer på skolan så kan man t.ex titta på 

- spektrum för olika typer av ljuskällor

- transmission genom olika material

- mäta hur temperaturen på glödtråden i en glödlampa varierar med strömmen.

- ...

Det går även att göra en egen spektrometer med en CD-skiva och en kartong. Beskrivningar finns på nätet. Med en kamera till så bör det gå att få något som man kan göra någorlunda noggranna mätningar med. 

Melina_01 9
Postad: 27 aug 2019 20:38

Hur finns det ider inom elektromagnetisk strålning? ljud eller ljus inom fysik 

Svara
Close