1 svar
40 visningar
teachmeZpinnn 18
Postad: 17 nov 20:09

gymnasiearbete

Hej!

Jag skulle vilja skriva mitt gymnasiearbete inom något som kombinerar virkning och matematik. Jag har hittat arbeten inom området och det verkar som att det finns saker jag kan göra som att virka 'the hyperbolic plane' och använda virkning för att utforska och visualisera olika topologiska ytor. Jag tycker det verkar intressant, men jag är osäker på hur jag kan formulera en konkret frågeställning och vad arbetet egentligen kan handla om.

Jag är så dålig på att formulera frågeställningar och disponera stora arbeten. Har detta ämne potential för ett gymnasiearbete eller borde jag titta på något annat istället?

catlover55 57
Postad: 18 nov 19:35

Hej! Låter som en spännande idé som du definitivt borde utforska mer kring - speciellt om virkning är ett område du intresserar dig för (vilket jag antar att du gör ☺️). För att vara helt säker på att det funkar skulle jag dubbelkolla med din handledare.

 

Frågeställning - exempel på frågeställningar skulle kanske vara "Hur kan hyperboliska ytor visualiseras genom virkning?", "Hur kan virkning användas för att förstå topologiska begrepp?" eller något i den stilen. Mitt tips när det kommer till frågeställningen är att börja göra lite efterforskning för att se vad det är du vill undersöka, då kommer ofta frågeställningen mer naturligt. Det man generellt ska tänka på är att frågeställningar ska vara tydliga, avgränsande (inte för breda) och relevanta för den utbildningen du läser. 

 

Det är svårt att disponera större arbeten och eftersom GA:t ofta är ett av de första stora så kan det kännas lite överväldigande. Det följer ju "mallen" som de allra flesta arbeten gör (abstrakt, inledning, metod, teori, slutsats, diskussion etc) så oftast ligger svårigheten i att applicera dem delarna på just sin undersökning. Några tips/förslag från mig som kanske underlättar:

  • Börja bara - det svåraste steget är alltid att börja för då har man allt arbete framför sig. Börja skriva ett "slarvigt" utkast och skriv in rubrikerna i dokumenten bara för att få lite på pappret och lite struktur, då känns det oftast lättare.
  • Kika på gamla GA:n - om ni inte fått några av er skola kan du säkert be handledaren om att få se några gamla, kan vara skönt att lite av en "mall" att gå efter med rubriker etc.
  • Teoretisk bakgrund - jag gjorde en snabb sökning på ämnet och hittade en boken "Mathematical Models" av Daina Taimina. Den kan du eventuellt presentera som tidigare forskning eller använda dig av som källa för att förstå och förklara.
  • Skriv en råtext - ingen bra text skrivs i sin helhet utan att revideras och ändras. Börja skriv ner och läs sedan igenom om och om igen tills du känner att den är bearbetad och på den nivån du vill ha den. Om man fokuserar på små detaljer i början när man bara försöker få ner allting i text kan man lätt köra fast.

 

Exempel på struktur

Abstrakt och sammanfattning - sammanfattar ditt arbete. Man brukar säga att man ska kunna läsa dem och förstå vad arbetet handlar om, vilken metod som användes, vad resultatet blev osv - utan att behöva läsa hela texten. Dessa delar skrivs sist när allt annat är färdigt. 

Innehållsförteckning

Inledning - presentera ämnet, varför det är intressant, relevans. Här presenteras också syfte och frågeställning. 

Teori - presentera bakgrund till ämnet, relevanta koncept, begrepp, ev tidigare forskning etc. 

Metod - hur ska du undersöka din frågeställning? Är det med experiment eller litteratur (det kan vara båda). Hur ska du virka? Hur ska du tolka din virkning? Dokumentering av själva virknings-processen.

Resultat - presentera dina resultat och tolka dem. Koppla dem till matematiken om det är en del av din frågeställning.

Diskussion - reflektera över arbetets styrkor och svagheter, felkällor, förbättringspunkter. Presentera också eventuell framtida forskning eller utveckling, möjligheter. 

Slutsats - svara på din frågeställning och sammanfatta det du har fått fram. 

Källor - var noggrann när du källhänvisar, använd den stilen din skola vill. Om ni får välja föreslår jag APA. Göteborgs Universitet har en väldigt bra guide att använda - sök bara APA-lathunden Göteborgs Universitet.

 

Detta är såklart bara ett skelett av ditt GA och lite tips från en som själv skrivit ett GA och minns hur överväldigande det kändes i början, men det kanske hjälper lite att komma igång i alla fall!

All lycka till med ditt arbete! ☺️

Svara
Close