gymnasiearbete
Hej
Jag skriver just nu på mitt gya (gymnasiearbete) som handlar om hur olika livsmedel såsom choklad och frukt påverkar blodsockret. Jag har dock en fråga. Varför höjs blodsockret så snabbt när man äter choklad jämfört med frukt? beror det på att choklad har mer socker och kolhydrater? att det har mer kalorier i sig ? Jag har gjort en studie som bevisar att choklad höjer blodsockret mer/snabber ön vad frukt gör, men vet inte riktigt varför.
Det låter underligt, för saker vi äter som har ett högt fettinnehåll, som choklad, brukar gör att magsäcken tömmer sig långsammare, vilket gör att det tar längre tid för kolhydraterna i chokladen att nå tarmarna där kolhydratupptaget sker.
Å andra sidan är frukten, apelsiner, eller annan sur frukt kommer det också att göra att frukten stannar kvar längre magsäcken. Så kanske en del av förklaringen kan ligga i vad som försökspersonen(-na) åt.
grejen är, hade 7 försökspersoner som åt vid första tillfället choklad på mättad mage, och sedan fick samma personer testa blodsockret när de ätit aprikoser ( vid ett annat tillfälle), samma mängd. resultatet blev att choklad höde deras blodsocker mer än vad aprikoserna gjorde. Om man tar ett medelvärlde på alla personer höjdes blodsockret 1,3 mmol/l vid choklad och 0,5 mmol/L för aprikoser. Försöker få reda på vad det kan bero på. Om choklad påverkar blodsockret på ett annat sätt än vad aprikoser gör, vad beror det då på? de har olika mängd kalorier så tänkte att det kanske kunde bero på det, eller mängden socker i de båda
Vad menar du med mättad mage? Åt de choklad efter lunchen eller liknande, d.v.s. de hade redan mat i magsäcken?
Om mängden socker skiljer sig åt mellan målen (d.v.s. mellan choklad och aprikoser) kommer det att kunna påverka hur snabbt blodsockret ökar, efter målet. Mängden socker kan du lätt räkna ut, genom mängden och innehållsförteckningen.
Förresten var det torkade aprikoser eller färska?
experimentet gick till såhär
7 personer kom utan att ha ätit något på 4h ( då blodsockret går tbx till dess basvärde) de tog var sitt stick för att jag skulle läsa av deras blodsockernivå, sedan fick de äta chokladen, vänta 30 min och sedan ta ett till stick och mäta blodsockret. Samma sak gjordes för aprikoserna. Chokladen ägde rum på första lektionen så personerna kom utan frukost kl 8, medan aprikostestet skedde rumt runt 16 tiden, då vissa åt lunch 12.
Yes de var torkade aprikoser.
Tack för hjälpen
Från vad du beskrivit finns det ganska många saker som skiljer sig mellan experimenten, och de kan var och en för sig, eller tillsammans påverka hur snabbt blodsockerstegringen skedde, t.e.x:
* Fasteperioden - sedan kvällen innan för chokladen, eller antingen frukost (de som inte åt lunch) eller ca 4 timmar (för de som åt lunch). Under en längre fasteperiod försvinner mer av de lagrade kolhydraterna (f.f.a. glykogen) och blodsockret sjunker överlag, jämfört med en kortare fasta (4h).
* Mängden kolhydrater per måltid (?), bör vara samma mängd i chokladen och aprikoserna.
Värt att undersöka är även:
* Hur var blodsockret innan måltiden? Blodsockret varierar under dygnet, och är i allmänhet lägst på morgonen innan frukost. Så även om ökningen är störst för en typ av föda, vad hamnade blodsockret på efter 30 minuter? D.v.s. efter ökningen vilken måltid resulterade i det högsta blodsockret? (motsvarande innan 5,0 +1,3 = 6,3 mmol/l , jämfört med innan 6,3 + 0,5 = 6,8 mmol/l).
* Torkade aprikoser, är ju torkade. Och socker kan endast komma ut ur det vi äter, när sockret lösts i vatten. Hur tror du det kan påverka blodsockerstegringen?
* För aprikosdelen, skiljer sig blodsockerstegringen mellan de som åt lunch och de som inte åt lunch (d.v.s. finns det två olika grupper, i detta aprikosexperiment)?
* Vilka typer av socker finns det i chokladen och aprikoserna? Det är (nog) inte samma, men kan det påverka?
Tack så hemskt mycket för dina svar, de hjälper mycket. Har mer underlag som jag kan ta med i både bakgrund och diskussion.
Du är verkligen en ängel, tack tack tack
Ängel ä verkligen att ta i :)
Men för all del!