6 svar
2724 visningar
Wilar 172 – Fd. Medlem
Postad: 17 jun 2017 17:19

Gymnasiearbete

Går natur och i september ska vi ha valt vad vi ska göra för gymnasiearbete. Av de naturvetenskapliga ämnena tycker jag fysik är roligast och mest intressant, därför känns det enklast att göra något inom det. Har ni några tips på vad man skulle kunna göra? En idé jag har är att testa gamla vetenskapliga metoder och se hur exakta de är (ex mäta Jordens radie och massa), men jag vet inte riktigt. Det hade iaf varit kul att göra något praktiskt och inte bara en teoretisk studie.

Albiki 5096 – Fd. Medlem
Postad: 17 jun 2017 21:50

Hej!

Fråga din lärare om hon kan förmedla kontakt med ett lokalt universitet eller högskola, där du kan göra ett projektarbete. Om du bor i närheten av Göteborg kanske du kan arbeta med kvant-teleportation, eller nanorör, eller ... (besök universitetets hemsida för att finna ämnen som intresserar dig).

Albiki

PeterÅ 842
Postad: 19 jun 2017 17:03 Redigerad: 19 jun 2017 17:51

Utöver Albikis utmärkta tips:
1. Utgrävningar, bestämma ålder på ben/redskap, bestämma om djur/människa på ben. Hur göra utgrävningen så skonsam mot ursprunget som möjligt.
2. Hur kan moderna fartyg krocka med all utrustning de har? (Eller inte. Praktik på en färja, hur fungerar säkerheten?)
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/amerikansk-jagare-krockade-med-containerfartyg

Wilar 172 – Fd. Medlem
Postad: 24 jun 2017 20:46

Funderar nu på om jag ska göra något med en trebuchet. Hade det kunnat vara något? Göra olika beräkningar på kastbanor och sedan bygga en och testa teoretiska värden?

Det skulle kunna bli intressant. Du skulle också kunna jämföra enkla beräkningar av luftmotstånd med verkligheten för olika former på objekt.

Wilar 172 – Fd. Medlem
Postad: 16 jul 2017 14:37

Tror att jag har bestämt mig för att göra någon slags optimering och jämföra teori och praktik. Grejer jag har tänkt är en trebuchet, en simpel raket eller kanske någon kemisk reaktion (typ hur stort utbyte bör man få). Några tips?

oggih 1293 – F.d. Moderator
Postad: 17 jul 2017 00:28 Redigerad: 17 jul 2017 00:35
Matte357 skrev :

Tror att jag har bestämt mig för att göra någon slags optimering och jämföra teori och praktik. Grejer jag har tänkt är en trebuchet, en simpel raket eller kanske någon kemisk reaktion (typ hur stort utbyte bör man få). Några tips?

Det där låter jätteskoj! En bra chans att lära sig något nytt om både naturvetenskap, statistik och vetenskapligt arbetssätt. Jag (som gillar kemi) tycker så klart du ska göra något kemirelaterat :)

Förslag på hur du kan gå vidare:

  • Välj ut något coolt/spännande/roligt experiment. Det kan vara någon spektakulär kemishowsdemo, någon rolig syntes eller något från analytisk kemi. Välj gärna något som är relativt enkelt att göra (så att din egen labbvana inte spelar så stor roll). Om möjligt kan det också vara kul att välja något som har anknyting till sånt du själv är intresserad av t.ex. läkemedel, miljö, livsmedel eller krimminologi. Prata med din kemilärare! Hen har säkert tillgång till stora pärmar fulla med labbar av olika slag.
  • Identifiera någon storhet som du vill optimera i den labb du har valt ut. Om det till exempel är det klassiska skumomrsexperiment är det intressanta kanske hur högt upp mot taket skumormen når som mest. Om det är en syntes är det intressanta kanske det procentuella utbytet eller renheten hos produkten. Om det är en analytisk kemi-labb vill du kanske hitta en metod som ger så låg relativ standardavvikelse som möjligt. Kanske spelar även kostnad per utfört experiment in? Fundera på hur du kan mäta storheten du vill optimera.
  • Indentifiera parametrar som storheten beror på. En skumorms höjd kan t.ex. tänkas bero på mätglasets dimensioner, proportionen mellan reaktanter, och mängden katalysator, valet av katalysator... För utbytet vid en syntes spelar dessutom lösningsmedel och temperatur en stor roll. Hur stort det tillfälliga felet vid exv. en titrering blir beror på massor av saker. Koncentrationer av tirant och tirand exempelvis, valet av indikator, dimensionen på byretten, om man gör flera små titreringar eller en enda stor...
  • Hur borde dessa parametrar påverka storheten du försöker optimera? I vissa fall kan du kanske säga något om detta på förhand, ibland har man ingen aning, och måste då bestämma beroendet som en del av undersökningen.
  • Läs på om hur man optimerar en storhet som beror på flera olika parametrar. Prata med din mattelärare för bra källor. Du kommer alldeles säkert behöva utföra enorma mängder experiment, där du ändrar på parametrar av olika slag på ett systematiskt sätt.
  • Utför experimenten.
  • Gör en statistisk analys (du kan behöva ta hjälp av någon spännande programvara som Excel, Matlab eller R för att göra analysen) för att komma fram till det optimala valet av parametrar.
Svara
Close