gya 5-sekundersregeln
hej, tänkte skriva om 5 sekunders regeln som gya är det värt det? Har någon tidigare skrivit om det och kan ge mig tips
Rubrik kompletterad med "5-sekundersregeln" för att beskriva trådens innehåll. /Smutstvätt, moderator
Det låter som en jättekul idé! Om du vill kan du prova med olika material – spelar det någon roll om maten hamnar på ett stengolv, ett plastgolv, eller en matta? Spelar det någon roll vilken typ av mat som tappas? :)
Detta var min grundläggande idé för mitt gy arbete. Vi insåg dock snabbt efter vår labb att vi ej testat 5 sekundersregeln utan hur fuktighet påverkar bakterietillväxten. Var noga med hur du utför labben (testa rätt). Vi testade inte flera olika tidsintervaller vilket är nödvändigt ifall du ska testa regeln i sig. I övrigt var våra resultat ganska självklara och det var väl kanske inte det roligaste arbetet att skriva (hade kanske varit roligare om vi gjort rätt från början)
Rekommenderar att göra arbetet med en till person, skönt att kunna bolla idéer och dessutom kan labben bli svår att genomföra på egen hand. Finns inte super mycket forskning på regeln men det finns en del artiklar (undvik nyhetssidor).
Vi testade med hjälp av agarplattor och uv desinfekterade filterpapper då det är svårt att säkerställa att eventuell mat blir korrekt desinfekterad. Vi testade också med 3 olika fuktighetsnivåer. Försök testa på ett smutsigt golv (dvs inte skolmatsal eller labb som blir städad dagligen)
Det är ett ganska kul arbete och det är ganska enkelt att skriva om, se till att göra labben rätt från början (stäm av er metod med läraren innan den genomförs). Skriv inte för långt!! vi fick korta ner vårt arbete otroligt mycket
Är 5-sekundersregeln nåt man ska känna till? Vad är det?
Laguna skrev:Är 5-sekundersregeln nåt man ska känna till? Vad är det?
Femsekundersregeln (vissa kör med tre sekunder) är en informell regel om att mat som tappas på golvet är ätbar om den plockats upp inom fem sekunder. Mer än fem sekunder på golvet och det är inte ätbart. Inte alls sant såklart, men roligt ändå. :)
emiliabloms skrev:Detta var min grundläggande idé för mitt gy arbete. Vi insåg dock snabbt efter vår labb att vi ej testat 5 sekundersregeln utan hur fuktighet påverkar bakterietillväxten. Var noga med hur du utför labben (testa rätt). Vi testade inte flera olika tidsintervaller vilket är nödvändigt ifall du ska testa regeln i sig. I övrigt var våra resultat ganska självklara och det var väl kanske inte det roligaste arbetet att skriva (hade kanske varit roligare om vi gjort rätt från början)
Rekommenderar att göra arbetet med en till person, skönt att kunna bolla idéer och dessutom kan labben bli svår att genomföra på egen hand. Finns inte super mycket forskning på regeln men det finns en del artiklar (undvik nyhetssidor).
Vi testade med hjälp av agarplattor och uv desinfekterade filterpapper då det är svårt att säkerställa att eventuell mat blir korrekt desinfekterad. Vi testade också med 3 olika fuktighetsnivåer. Försök testa på ett smutsigt golv (dvs inte skolmatsal eller labb som blir städad dagligen)
Det är ett ganska kul arbete och det är ganska enkelt att skriva om, se till att göra labben rätt från början (stäm av er metod med läraren innan den genomförs). Skriv inte för långt!! vi fick korta ner vårt arbete otroligt mycket
Tack sååå mycket! Men vad är uv desinfekterade filterpapper?
Tack sååå mycket! Men vad är uv desinfekterade filterpapper?
Ett slags papper (som kan användas för att filtrera vätskor med), vilket har bestrålats med ultraviolett ljus. Bestrålning med ljus av denna våglängd skadar levande celler, som till slut dör av strålningen, och resultatet blir ett filterpapper som inte har livskraftiga celler på. Nyttan med bestrålningen är att det inte tillförs t.ex. bakterier från pappret i sig, utan endast från den yta som "maten" ramlat ner på - en felkälla elimineras med andra ord.
Bestrålning med Uv-ljus används bl.a. inom cellbiologi för att sterilisera arbetsytor och instrument, och på så vis slippa att bakterier/svampar växer bland de celler som man önskar låta växa.