5 svar
463 visningar
Alltidhär 37
Postad: 25 jun 2023 23:40

Gustav Vasa och historiebruk

Andra exempel på historiebruk i anslutning till Gustav Vasa
och händelserna i Dalarna förutom det att han flydde danskarna? Vad kan syftet vara?

Jonto 9717 – Moderator
Postad: 26 jun 2023 11:11

Kan du förtydliga din fråga? Jag förstår inte helt vad du menar.

Menar du hur man använt Gustav Vasa genom historiebruk på olika sätt?

Alltidhär 37
Postad: 26 jun 2023 11:30

Exempel på historiebruk i anslutning till honom och de händelserna i Dalarna dvs flyttning från danska osv. Har lite svårt med att hitta något annat än det. 

Alltidhär 37
Postad: 26 jun 2023 13:01

Det enda jag tänkte på var Peder Svarts krönika men är det rätt spår? Eller Dalaupproren? 

Jonto 9717 – Moderator
Postad: 27 jun 2023 11:12

Gustav Vasa var ju en av aktörerna som hjälpte Sverige att bli fria från danskarna och Gustav Vasa brukar sedan räknas som den första kungen i der självständiga Sverige, vald till kung 6 juni 1523.

Dessa händelser används och har använts för att skapa en nationalism i Sverige. Händelserna har gett upphov till Sveriges nationaldag den 6 juni. Det är ett ganska tydligt form av historiebruk, skulle jag vilja säga. 

Teraeagle Online 21217 – Moderator
Postad: 27 jun 2023 12:53

Gustav Vasa är känd för sin omfattande propaganda. "Vinnaren skriver historien" är ju ett populärt citat. Rent krasst var Vasa en usurpator, dvs en person som störtade en legitim kung (Kristian II) i en statskupp. Bilden av Vasa är och var ganska annorlunda utomlands jämfört med i Sverige. Vasaätten ansågs t.ex. som mindre värd ute i Europa just på grund av att de var uppkomlingar. Dessutom hade Vasa tur eftersom han var samtida med boktryckarkonstens uppkomst och Luthers lära. Genom att underkuva kyrkan, införa lutherdom och sprida sin propaganda genom trycka böcker kunde han skapa bilden av sig själv på ett helt annat sätt än tidigare kungar under medeltiden.

Vasaätten är i allmänhet känd för sin propaganda. Johan III spred bilden av sin bror Erik XIV som en mentalsjuk galning som inte var lämplig att regera landet - så att Johan själv kunde bli kung. Karl IX spred bilden av Sigismund som en katolsk polack för att stärka sin egen makt. Detta trots att både Erik XIV och Sigismund var de lagliga kungarna i landet. Vasaätten är fascinerande på så sätt att den anses som urkunden till "Sveriges ärorika historia" flera hundra år senare. När Gustav V gifte sig med Victoria av Baden i slutet av 1800-talet (över 300 år efter Gustav Vasa) ansågs det som väldigt passande eftersom den relativt nya ätten Bernadotte gifte in sig i en familj som hade anor från Vasaätten. Så pass viktig ansågs Vasaätten för att skapa legitimitet för ens rätt att regera Sverige. Egentligen gäller det än idag - Vasaättens sköld ingår fortfarande i ätten Bernadottes vapen tillika Sveriges riksvapen. 

Svara
Close