Gulan & vitan
I ett ägg har gulan pH = 6 och vitan pH = 8. Tänk dig att 1/3 av ägget är gula och 2/3 är vita. Vilket pH-värde har ett vispat ägg? Använd dig av formeln pH = - lg [H+] och 10^-pH = [H+].”
Nån som har tips på hur man löser frågan?
Det enda jag lyckats konstatera är att 14/3 av äggets PH värde är gulan.
28/3 är vitan ... Hur kmr jag vidare?
Man måste nog utveckla vad som menas med [H+]. Om vi tänker på det som (antal vätejoner) / volym kan du räkna ut hur många vätejoner som kommer från gulan, och hur många som kommer från vitan. Sen kan du undersöka vad samma kvot blir för det hopvispade ägget, och därefter kan formeln användas för att få pH-värdet.
Det är fel i facit på den uppgiften. Den som har räknat är uppenbarligen inte kemist och har inte tagit hänsyn till att det sker en neutralisation när man blandar gulan och vitan. Hoppa över den uppgiften. (Jag har kontaktat förlaget om detta, och det skall rättas till i nästa upplaga, förmodligen genom att uppgiften tas bort.)