Groende ärtor och cellandning laboration
Hej!
Jag har genomfört "Groende ärtor och cellandning" laboration som handlar om att blötlägga 3 dl gula ärtor, dela upp de i tre lika stora delar och sedan lägga de i tre olika termosflaskor samt övervaka temperaturförändring hos ärtorna.
Den första delen hälldes i en termosflaska och täcktes med bomull bara (inne temperatur var 22 c). Den andra delen ärtorna hälldes i en annan termosflaska, täcktes med bomull och tejpades så att inget syre kommer in (innetemperatur var 21.4 c). Den tredje delen kokades, och sedan hälldes i en annan termosflaska samt täcktes med bomull bara (innetemperatur var 19.3 c).
Efter några dagar av övervakning grodde den första delen ärtorna bäst utan problem samt inga stora temperaturförändring märktes. Den andra delen grodde också bra men möglade lite gran. Kokta ärtorna kunde inte gro, möglade värst samt innetemperatur har ökat upp till 37.4 c.
Råa ärter i termosflaska 1 - Innetemperatur start 22.0 c / Innetemperatur avslutning 22.0 c.
Råa ärter i termosflaska 2 - Innetemperatur start 21.4 c / Innetemperatur avslutning 23.0 c.
Råa ärter i termosflaska 3 - Innetemperatur start 19.3 c / Innetemperatur avslutning 37.4 c.
Hur kan man motivera temperaturförändring hos ärtorna? finns det någon källa där man kan hitta information och detta?
Tack på förhand.
Mvh.
Du får nog klura ut detta själv, men följande kanske ger hjälp på traven.
Vad tror du ger upphov till temperaturökningen, vilka processer pågår i det tre flaskorna som gör att energi frisätts i form av värme?
Ärtorna innehåller all energi i början av experiment, och för att temperaturen skall kunna öka behöver energi från ärtorna omvandlas till bland annat värme.
mag1 skrev:Du får nog klura ut detta själv, men följande kanske ger hjälp på traven.
Vad tror du ger upphov till temperaturökningen, vilka processer pågår i det tre flaskorna som gör att energi frisätts i form av värme?
Ärtorna innehåller all energi i början av experiment, och för att temperaturen skall kunna öka behöver energi från ärtorna omvandlas till bland annat värme.
Tack för hjälpen mag1 jag har redan motiverat temp ökning hos kokta ärtor på grund av bakteriers aktivitet. Vid nedbrytning omvandlar mikroorganismerna organiska material och genererar värme som överskottsenergi. Hög temperatur indikerar också att mognadsgrad är låg och det är bara lättnedbrytbara materialet som har omsatts. Mognadsgrad är ett mått på hur långt nedbrytningen har gått.
Helt rätt mikroorganismer omsätter energin ärtornmoset till värme!
Men om det var mögel du såg på de kokta ärtorna var det mögelsvampar som mumsade på ärtorna. Det finns sporformande bakterier men de burkar inte bilda de synbara trådlika strukturerna som mögelsvamparna.