fråga 10
Du kan t.ex. ta någon funktion som går mot 0 då x går mot oändligheten och sedan lägga till konstanten 3 till den funktionen.
1/x + 3 men varför gör man så? Hur jag tänkte var att om jag har t.ex (3x+5)/(x-1) så kommer 5 och -1 inte påverka resultatet därför ska man bara titta på 3x/x=3???
Äpple skrev:1/x + 3 men varför gör man så? Hur jag tänkte var att om jag har t.ex (3x+5)/(x-1) så kommer 5 och -1 inte påverka resultatet därför ska man bara titta på 3x/x=3???
För det första så ber dom dig bara att "ge exempel" så det finns inget exakt svar, utan snarare oändligt antal funktioner som beter sig så. Du kan t ex tänka så här ... vad kan jag addera till en konstant 3 som när x blir större då närmar sig noll. 1/x är ett exempel på en sådan term.
Finns många, du får bara fundera lite vad som händer med bråk.
då
Kan du hitta en? =)
Dracaena skrev:Finns många, du får bara fundera lite vad som händer med bråk.
då
Kan du hitta en? =)
Kort fråga ... läser moderatorerna tråden innan de går in och svarar?
Äpple skrev:Hej! Fungerar funktionen f(x)=(3x+5) / x?
Den funkar bra!
nu blir jag förvirrad? Går det att skriva (3x+5)/3?
Euclid skrev:Dracaena skrev:Finns många, du får bara fundera lite vad som händer med bråk.
då
Kan du hitta en? =)
Kort fråga ... läser moderatorerna tråden innan de går in och svarar?
Intressant nog så råkade vi båda missa att TS fråga om (3x+5)/x fungerar. Vill du diskutera detta vidare så kan vi ta det i PM.
@Äpple:
Nej, (3x+5)/3 fungerar inte, du kommer få (man får inte skriva så här men nu gör jag det för att det ska bli enklare att förstå) och detta kommer bli .
Det du föreslår redan från början, dvs (3x+5)/x fungerar. Du ser detta tydligare om du dividerar täljaren och nämnaren med x. Du kan också skapa oändligt många till med precis samma funktion om du pillar med potenserna.
för osv. :)
precis jag menade 3x+5)/x
Tack för förklaringen