Grammatik
Hejsan!
Under flera år har jag läst många böcker och stött på något som skolan inte har lärt mig. Hos de flesta meningarna försvinner hjälpverben, så som har och hade när ord som "som" används. Jag undrar under vilka tillfällen dessa hjälpverb även försvinner.
Tack!
Hej!
"Som" är en konjunktion (ett sammanbindande ord) som visar att delen av meningen som följer är en bisats. Bisatser måste höra ihop med en huvudsats. När "har"/"hade" ingår i en bisats kan man ta bort "har"/"hade", men man måste inte – det går alltså jättebra att ha kvar hjälpverben. Här kommer några exempel:
- Maten var det äckligaste som jag någonsin hade smakat.
(”Som" är en konjunktion och visar att det är en bisats. Huvudsatsen är "Maten var det äckligaste".) - Jag skulle köpa en egen ö om jag hade varit rik.
("Om" är en konjunktion som visar att det är en bisats. Huvudsatsen är "Jag skulle köpa en egen ö".) - När du har kommit hem från ditt utlandsår återstår några praktiska saker.
(”När" är en konjunktion och visar att det är en bisats. Här kommer huvudsatsen efter bisatsen, men vi kan fortfarande ta bort "har" i den inledande bisatsen. Huvudsatsen är "[det] återstår några praktiska saker".)
Om vi tittar på din fråga som en mening med huvudsats och bisats kan vi alltså ta bort "har" i bisatsen, men inte i huvudsatsen.
"Under flera år har jag läst många böcker och stött på något som skolan inte har lärt mig."
Vi måste alltså säga "Under flera år HAR jag läst många böcker" men kan säga "som skolan inte lärt mig".
I svenskan tar vi ofta i talspråk bort ”onödiga” småord i bisatser, som ”har”/”hade”, men också ”som” och ”att”. Det är dock inte på nåt sätt fel att ha kvar dem.
Hoppas det är lite tydligare nu!