Gramfärgning biologi
Hej,
Ett steg som ofta nämns i samband med gramfärgning är alkohol, som tydligen ska göra att cellväggen skrumpnar ihop och att akvaporinerna sluts. Varför är detta viktigt i samband med gramfärgning? Skulle väggarna bli färglösa om violet-iodine-komplexet (ursäkta sveneglskan) kunde släppas igenom väggen?
I vilket steg under processen (som i princip är en färgning-avfärgning) används alkoholen?
mag1 skrev:I vilket steg under processen (som i princip är en färgning-avfärgning) används alkoholen?
När jag tänker efter så behandlar man ju bakterierna med alkohol i huvudsak för att få bort den lila färgen (violet-iodine complex), men detta med att alkoholen också dehydrerar cellen är något som nämns väldigt ofta i sammanhanget att jag började undra varför det var så viktigt. Jag tänker att en cell som släpper igenom färgen skulle förstöras på andra sätt, och inte primärt bli genomskinlig igen.
Ja alkoholen dehydrerar cellerna, och drar då ut vatten ur cellerna. Med vattnet följer överskottsfärg med, den som inte binds i cellväggen. Alkoholen blandar sig delvis med fosfolipiderna, och löser upp membranen lite, så att färgpigmenten lättare kan ta sig ut, varpå avfärgningen kan ske bättre.
mag1 skrev:Ja alkoholen dehydrerar cellerna, och drar då ut vatten ur cellerna. Med vattnet följer överskottsfärg med, den som inte binds i cellväggen. Alkoholen blandar sig delvis med fosfolipiderna, och löser upp membranen lite, så att färgpigmenten lättare kan ta sig ut, varpå avfärgningen kan ske bättre.
Aha, det låter logiskt! Tack!