5 svar
113 visningar
Gulnigar_yeye 312
Postad: 16 dec 2021 18:15

Graf för koldioxid utsläpp

I delfråga a och b har jag kommit fram till att det bildas mer ATP i cellandningen än det gör vid jäsning och att det vid jäsning frisätts mer koldioxid per molekyl ATP. I c vill de nu att jag ska förklara utseendet av grafen. Vid lägre syrehalt bör väl cellerna tillta sig mer på jäsning och därför frisätta mer koldioxid, då borde väl grafen stiga med ökad syrehalt,  men grafen sjunker till en minimipunkt och sedan stiger den igen. Kan någon förklara varför grafen ser ut som den gör? 

mag1 Online 9478
Postad: 16 dec 2021 21:54

Lite av en ledtråd får du i frågan som anger att den inkluderar att växtcellen ändrar (byter i frågan) sätt för ämnesomsättning vid pilen.

Kommer du vidare nu?

Gulnigar_yeye 312
Postad: 16 dec 2021 21:57

Då använder väl växtcellerna anaerob energiomsättning i form av jäsning, men eftersom jäsning frisätter mer koldioxid/ATP molekyl bör väl koldioxidutsläppet öka?

mag1 Online 9478
Postad: 16 dec 2021 22:14

Precis, och vid en viss syrekoncentration kommer denna ändring av ämnesomsättningen att ske. Fermentering sker endast i cellerna när syrekoncentrationen är låg. Är syrekoncentrationen tillräckligt hög kommer cellen att genomföra cellandning istället.

Gulnigar_yeye 312
Postad: 17 dec 2021 06:59

Så innan pilen sker fermentering, men efter pilen vid de högre syrehalterna sker cellandningen. Hur kan koldioxid frisättningen vid de högre syrehalterna komma upp i samma nivå som vid fermenteringen, det frisläpps väl mer koldioxid/ATP vid fermentering än cellandning. 

Enligt mina tankar borde koldioxidutsläppet vara mycket högt i början och sjunka tills den når den punkt där ändring från fermentering till cellandningen sker. Sedan borde grafen stiga, men inte över den koldioxidutsläpp grafen började med. 

mag1 Online 9478
Postad: 17 dec 2021 08:36

Diagrammet beskriver inte en förändring över tid, utan hur koldioxidfrisättningen beror på syrekoncentrationen. Om syrekoncentrationen för en bit växtvävnad förändras över tid, kan du ifrån grafen tolka hur växtvävnadens koldioxidfrisättning förändras under denna tid. Och tänka dig att cellerna "förflyttar sig" längs grafen från en punkt till en annan (men diagrammet innehåller ingen information om tid).

Gulnigar_yeye skrev:

Så innan pilen sker fermentering, men efter pilen vid de högre syrehalterna sker cellandningen. Hur kan koldioxid frisättningen vid de högre syrehalterna komma upp i samma nivå som vid fermenteringen, det frisläpps väl mer koldioxid/ATP vid fermentering än cellandning. 

Ja det stämmer att att kvoten är högre vid fermentering. Hur är "relativ koldioxidfrisättning" (y-axeln) definierad? Är det koldioxid/ATP eller koldioxid per något annat?

 

 

 

Enligt mina tankar borde koldioxidutsläppet vara mycket högt i början och sjunka tills den når den punkt där ändring från fermentering till cellandningen sker. Sedan borde grafen stiga, men inte över den koldioxidutsläpp grafen började med. 

Det ser ut som om maxvärdet är lika i början och i slutet av grafen.

Svara
Close