GP, termofysik
Sånna här uppgifter förrvirar mig SÅ mycket. Jag vet att jag måste beräkna energin det har för isen att gå från -18* till 0* genom formeln E=mcT och energin det tar att smälta den vid 0* genom formeln E=csm men hur ska jag tänka sen?
Den där energin tas från saften. Sedan ska vattnet från isen också värmas så det och saften får samma temperatur. Det blir en liten ekvation. Kalla sluttemperaturen i Celsius för x.
Hmm okej. Är det här ekvationen jag ska ställa upp?
Ungefär, men du ser ut att kalla två olika saker för cis, och 72 g är inte 0,72 kg.
Laguna skrev:Ungefär, men du ser ut att kalla två olika saker för cis, och 72 g är inte 0,72 kg.
ja jag vet, men den första menar jag is specifika värme kapacitet och den andra är isens smältentalpi
Ha en fin dag skrev:Laguna skrev:Ungefär, men du ser ut att kalla två olika saker för cis, och 72 g är inte 0,72 kg.
ja jag vet, men den första menar jag is specifika värme kapacitet och den andra är isens smältentalpi
Det ser rimligt ut. Har du provat att beräkna temperaturen?
Sedan inleder du med att säga att sådana här uppgifter är förvirrande. Det kan de absolut vara. Jag håller med. En sak som hjälper mig är att ställa upp allt så strukturerat som möjligt, kalla saker för vad de är och gärna med enheter. Då blir det lättare för mig själv att hitta fel och för andra att följa mitt resonemang.
Jag får förresten ca 12 grader. Utan kontrollräkning känns det ändå rimligt. Saften blir lite kallare. Skulle den frysa vore det orimligt. Samma sak om den blev varmare när jag hällde i isbitarna.
Prova gärna vad som händer om du verkligen har 720 g is. Jag misstänker att inte allt smälter.
sictransit skrev:Ha en fin dag skrev:Laguna skrev:Ungefär, men du ser ut att kalla två olika saker för cis, och 72 g är inte 0,72 kg.
ja jag vet, men den första menar jag is specifika värme kapacitet och den andra är isens smältentalpi
Det ser rimligt ut. Har du provat att beräkna temperaturen?
Sedan inleder du med att säga att sådana här uppgifter är förvirrande. Det kan de absolut vara. Jag håller med. En sak som hjälper mig är att ställa upp allt så strukturerat som möjligt, kalla saker för vad de är och gärna med enheter. Då blir det lättare för mig själv att hitta fel och för andra att följa mitt resonemang.
Jag får förresten ca 12 grader. Utan kontrollräkning känns det ändå rimligt. Saften blir lite kallare. Skulle den frysa vore det orimligt. Samma sak om den blev varmare när jag hällde i isbitarna.
yes, tack! 12 stämmer