3 svar
58 visningar
zainab999 754
Postad: 17 jan 2023 22:07

Governmentalitet

Tips på ett land som använder sig av Governmentalitet?

Jonto 9610 – Moderator
Postad: 17 jan 2023 23:28

Hur definierar du "governmentalitet"?

zainab999 754
Postad: 17 jan 2023 23:37

Jag kan inte mycket om den men har bara läst att det är typ när en ledare styr folket  

Jonto 9610 – Moderator
Postad: 18 jan 2023 00:07

Bland svenska källor så hittar jag inte begreppet knappt alls. Engelska källor skriver mer om begreppet då kallat "govermentality" (https://en.wikipedia.org/wiki/Governmentality)

Min engelska är inte tillräckligt bra för att jag själv ska få något bra grepp om begreppet och vill därför uttala mig försiktigt. Vad jag dock förstår är att begreppet kan tolkas och förstås på väldigt många olika sätt.

Som jag förstår det så är det en modell för att beskriva hur regeringar och andra centrala styrorgan genom så kallade tekniker och mentaliteter genomför sin politik och hur den internaliseras i de individer som ska bli styrda. Alltså i enklare ordalag, hur de styrande förankrar sin politik hos folket och får "folket med sig". 

Utifrån detta skulle jag säga att alla länder måste använda sig av governmentalitet på olika sätt men att det skiljer sig mycket hur politiker i olika länder förankrar politik och får medborgarna med sig, framför allt om vi jämför demokratier, semidemokratier och diktaturer. Sverige har en form av förankringskultur. Det bygger mycket på att man genom olika demokratiska former ges möjlighet att ge synpunkter ex. genom möten, utredningar, debatter, diskussioner m.m. samt att politiker försöker pedagogiskt motivera besluten som de har tagit utifrån den kunskap som finns. I länder som USA eller där man har andra starka ledare finns mer av en slags persondyrkan eller personkult, att ledaren använder sig av sin auktoritet eller popularitet för att säga: "Jag är klok, lita på mig, jag vet vad jag gör". Att man lägger sin tilltro i att den ledare man valt, fattar vettiga beslut och står vid den ledaren, oavsett vad denne säger och litar till att det är rätt. I starkt religiösa länder använder man ofta religion eller Gud för att förankra beslut. Politiker kan då mena att de gör saker i Guds namn eller har gud med sig eller hänvisa till koranen/bibeln, som är det som då gör att folket står bakom ledaren och besluten som fattas. I diktaturer så kan ledaren förankra sina beslut eller styra folket genom maktmedel eller tvångsmedel för att behålla sin legetimitet.

Svara
Close