Marina91 124
Postad: 5 maj 2023 12:06

Göra mer tillsammans

Hej jag har en uppgift att skriva en debattartikel från en av scenariona från vitboken. Jag valde att skriva om Att gör mer tillsammans. Jag har skiorvit en del men vet ej om jag har skrivit på rätt sätt osv. Jag är mestadels bara ute efter att få godkännt. Men här kommer de jag skrivit om 

 

Göra mycket mer tillsammans och få ett starkt och enat EU!

Vi lever i ett demokratiskt samhälle i ett demokratiskt EU. Det är något vi nästan tar för givet. Vi har kommit långt sedan EU grundades för drygt 60 år sedan. Idag finns det totalt 27 medlemsländer i EU. Men hur ser framtiden ut för EU?

Jag tänkte att i denna artikeln ska vi kolla på en av de punkterna som togs upp i vitboken, nämligen Göra mycket mer tillsammans. Jag tänker på en sak som EU tillsammans skulle kunna ena sig om och får ett mer klimatsnällare länder.

·       Klimat och miljö – Om alla tillsammans hjälps åt och tänker på hur vi ta oss till punk A – B, som t.ex. det som bor i städerna som har bra tillgång till buss/tåg eller annan förbindelser samt kan cykla till arbetet med mer och de som bor lite ute på landet ska absolut också tänka på buss och tåg tider utifrån sitt schema men att de ska tänka mer på att t.ex, samåka, inte köra i onödan till affären för att man är ”sugen” på något eller jag har tråkigt jag tar bilen och kör en runda eller två. (Bor själv på landet där det inte är super bra förbindelse och har många omkring mig som gör såhär)

Sen kommer vi till flyg och de tunga fordonen som släpper ut mycket gaser. Jag tycker absolut att vi ska ut och resa och se oss omkring men det finns andra alternativ för att kunna resa mer klimatvänligt t.ex. cykel, tåg, bussresor. Dessa är mer klimat vänligare än flyg och då genom att skippa att resa med flyg ta kan man tänka en gång till och välja en mer klimat vänlig resa.

 

Den nya klimatlagen som antog sommaren 2021 innebar det en rejäl ambitionshöjning för den europeiska klimatomställningen. Senast 2050 ska kontinenten vara klimatneutral och till 2030 ska vi gemensamt ha sänkt våra utsläpp med 55 procent jämfört med 1990 års nivåer. Förordningen om ansvarsfördelning mellan medlemsländerna är en av hörnstenarna i det europeiska klimatarbetet. Lagen omfattar 60 procent av EU:s totala utsläpp och sätter nationella utsläppsminskningsmål för åren 2021-2030 inom särskilt viktiga sektorer som jordbruk, vägtransporter, byggnader, avfallsindustri och småindustri. Vi planerar nu en tydlig väg för att minska utsläppen från dessa sektorer.

 

Tack på förhand.

Svara
Close