Glykosylerad aminosyra
Du känner till primärstrukturen för ett protein som du vet innehåller många glykosyleringar. För att fastställa vilka aminosyrarester som potentiellt skulle kunna glykosyleras analyserar du i ett första steg vilka R-grupper som är vanliga i proteinet.Vilken av följande R-grupper bör du fokusera dina fortsatta studier på? Se bifogad bild.
Bild ABild BBild CBild D
Till en början tänkte jag att rätt svar skulle vara D eftersom jag tänkte att det hade någon koppling till sulfatering, men facit säger att svaret är B. Min egna spekulation är att detta beror på dubbelbindningen till O, stämmer detta?
Vilka är de två vanligaste typerna av glykosylering, när man diskuterar sidokedjorna?
Ni har nog gått igenom dessa två typerna, då din fråga gäller glykosylering.
Oj, konstigt att sista meningen blev fetstilt där.
Är det N/O-glykosylering du syftar på?
N-glykosylering sker på asparagin - det är ju molekyl B!
O-glykosylering sker på serin eller treonin.
Svaret verkar alltså vara B eftersom det är asparagin?
Snusmumriken skrev:Oj, konstigt att sista meningen blev fetstilt där.
Är det N/O-glykosylering du syftar på?
Ja, det är de två klassiska formerna av glykosylering av aminosyrarester, och i ditt fall påverkas asparagin.
N-glykosylering sker på asparagin - det är ju molekyl B!
O-glykosylering sker på serin eller treonin.
Svaret verkar alltså vara B eftersom det är asparagin?
Red: förtydligade en aning
super, tack!