Glykosidbindningen i sackaros
Hej!
Glykosidbindningen i sackaros, är det en 1,4-glykosidbindning eller något annat? I en gammal tråd på pluggakuten gissade trådstartaren att det var en 1,2-glykosidbindning, men det fanns ingen som visste svaret på frågan.
Har du tittat på strukturen av sackaros (även kallat sukros), och funderat på hur den bildas från glukos och fruktos?
Bindningen är α(1→2)β. Hänger du med på hur det fungerar med namnet i denna glykosidbindning?
Jag förstår att det är en 1,2-glykosidbindning när jag tittar på kolatomernas nummer.
Men jag vet inte hur man ser att fruktosresten är en β-isomer. Och jag förstår för den delen inte varför kol nummer 2 hamnar på den positionen i fruktosresten.
Om en kolhydrat har alfa/beta konfiguration, är ett avsnitt för sig bland kolhydraternas stereokemi. Det är nog bra att läsa om detta i kemiboken, eller på t.ex. wikipedia (borde finnas trådar om detta här på PA också). Släpper det inte då, är det bara att ställa en fråga om det här på PA.
Och jag förstår för den delen inte varför kol nummer 2 hamnar på den positionen i fruktosresten.
Jag förstår inte riktigt hur du menar.
Kolhydrater kan i princip förbindas med varandra i alla möjliga kombinationer (olika hydroxigrupper, alfa/beta bindningar etcetera), så antalet möjliga kombinationer blir ofantligt många i längre polysackarider.
Di- och polysackarider bildas dock av enzymer, som (oftast) utför endast en typ av reaktion helt felfritt, motsvarande att skapa glykosidbindningen i sukros. Och detta görs endast en form av vardera kolhydrat (en specifik struktur, bland de olika som t.ex. D-glukos kan bilda), därför blir det exakt denna typ av bindning varje gång.
När jag stött på hexoser har jag alltid tänkt att beta-konfiguration innebar att hydroxigruppen vid kol 1 ritades över kolet medan alfa-konfiguration innebar att hydroxigruppen vid kol 1 ritades under kolet.