Glykolysen - lactic acid fermentation
1. “Som i alkohol fermentering finns ingen netto oxidation-reduktion”
Meningen kommer från kapitlet om glykolysen och delen om lactic acid fermentation för pyruvat till laktat. Men vad menar de här?
Nettoreaktioner för den fermenteringen ger
Glukos + 2 Pi + 2 ADP --> 2 laktat + 2 ATP + 2 H2O
Men jag ser inte hur de menar (och sedan tycker jag det med oxidation och reduktion när man inte har rena joner som Fe2+ och Fe 3+ man ska kolla på är väldigt knepigt...).
2. Det står också under denna fermenteringen att pH't i en muskelcell som kan arbeta anaerobiskt ett tag och producera laktat får ett sänkt pH. Min fråga här är varför pH sänks. För kollar man samtidigt i boken på bilden så har man pyruvat som är negativt laddad som mha laktat dehydrogenase och NADH samt H+ blir till negativt laddade (alltså utan någon H+ på COO- )laktat samt NAD+.
Hur ska jag tänka här?
Både om vart H:et på pyruvat försvinner till och laktat?
3. Vidare skriver man att en laktat/H+ symporter för ut laktat ur cellen. Men varför sker detta/vad ger detta?
Jag hade tänkt att laktatet borde stanna kvar - så när tillräckligt med syre finns kan pyruvatet istället gå in i citronsyracykeln och bli oxiderat.
Undrar också om det är från detta som pH sänkningen kommer?
Quacker, det står i Pluggakutens regler att man skall göra en tråd för varje fråga. Jag låser den hr tråden, men du är välkommen att starta en ny tråd om varje fråga. /moderator