Glykolysen
Hej,
Under cellandningen (specifikt glykolysen) reagerar pyruvatjoner (som bildats då fruktos-1,6-bisfosfat klyvs) med NADH + (H+) om jag förstått fosforyleringen av glykosmolekylen rätt. Har två frågor kring detta:
1. Varför/på vilket sätt klyvs fruktosmolekylen?
2. Varför uppstår det ett överskott av NADH + (H+) i cellen vid syrebrist? Är det detta överskott som ger upphov till reaktionen mellan pyruvat och NADH + (H+)?
mvh
Angående 2)
Jag tror du menar antingen NAD+ eller NADH, NADH+ har jag aldrig hört talas om.
Under anaeroba förhållanden blir det brist på NADH i cellen. När syrehalten minskar kan cellen inte driva elektrontransportkedjan längre, vilket gör att den måste bryta ned pyruvat till laktat med hjälp av NAD+.
denfysikdummamatematikern skrev:Hej,
Under cellandningen (specifikt glykolysen) reagerar pyruvatjoner (som bildats då fruktos-1,6-bisfosfat klyvs) med NADH + (H+) om jag förstått fosforyleringen av glykosmolekylen rätt. Har två frågor kring detta:
Under glykolysen bildas pyrovat i det sista steget. Detta pyrovat används sedan under citronsyracyklen (eller fermenteras till laktos), men inget av dessa steg räknas riktigt till glykolysen.
1. Varför/på vilket sätt klyvs fruktosmolekylen?
Vi saknar helt enkelt enzym för att oxidera fruktos-1,6-bisfosofat direkt, men vi har enzym som i flera steg kan oxidera de ämnen som bildas efter klyvningen.
Vilket enzymet är som utför denna reaktion står nog redan i din kemibok?
naytte skrev:Angående 2)
Jag tror du menar antingen NAD+ eller NADH, NADH+ har jag aldrig hört talas om.
Under anaeroba förhållanden blir det brist på NADH i cellen. När syrehalten minskar kan cellen inte driva elektrontransportkedjan längre, vilket gör att den måste bryta ned pyruvat till laktat med hjälp av NAD+.
Ja, jag menar NADH och H+ men skrev detta som NADH (+ dvs och) H+. Jag har förstått att det uppstår ett överskott av NADH och H+ i glykolysen pga syrebrist. Det står iallafall så i min kemibok och de genomgångarna jag tittar på.
mag1 skrev:denfysikdummamatematikern skrev:Hej,
Under cellandningen (specifikt glykolysen) reagerar pyruvatjoner (som bildats då fruktos-1,6-bisfosfat klyvs) med NADH + (H+) om jag förstått fosforyleringen av glykosmolekylen rätt. Har två frågor kring detta:
Under glykolysen bildas pyrovat i det sista steget. Detta pyrovat används sedan under citronsyracyklen (eller fermenteras till laktos), men inget av dessa steg räknas riktigt till glykolysen.
1. Varför/på vilket sätt klyvs fruktosmolekylen?
Vi saknar helt enkelt enzym för att oxidera fruktos-1,6-bisfosofat direkt, men vi har enzym som i flera steg kan oxidera de ämnen som bildas efter klyvningen.
Vilket enzymet är som utför denna reaktion står nog redan i din kemibok?
Ok! Jag förstår. Vet att det kan bildas laktat under anaeroba förhållanden och Acetyl-CoA under aeroba förhållanden. Men ska jag alltså inte räkna steget där dessa ämnen bildas som en del av glykolysen?
Glykolysen brukar definieras som de reaktioner som sker från glukos till pyrovat, och det kanske är så den är beskriven i din kemibok också. Pyrovat kan sedan oxideras vidare under citronsyracykeln, eller anaerobt reduceras till laktat.
Ibland delas dock glykolysen in en aerob, och en anaerob del, där laktat fermenteringen passar in i den senare.