Glycerol
Glycerol kan väl inte oxideras pga att den är trevärd?
Glycerol kan oxideras, till glycerolsyra (tror jag den kallas på svenska). Och sker ytterligare oxidation kommer det bildas koldioxid när glycerolsyran sönderfaller. Till slut finns endast koldioxid och vatten.
Hur? Är inte den en trevärd alkohol?
Jo den är trevärd - d.v.s. det finns tre alkoholgrupper. Men den är inte tertiär, som t.ex. tert-butanol, där kolet som binder till hydroxigruppen också binder till tre andra kolatomer - tertiära alkoholer kan inte oxideras utan att ämnet sönderfaller.
I glycerol är två av hydroxigrupperna primära, och dessa går att oxidera till karboxylsyra. Den tredje (i mitten) är en sekundär alkohol, som också kan oxideras till en keton.
Oxidationen av glycerol kan ske i provröret med t.ex. salpetersyra. Oxideras en till alkoholgupp ökar risken för att ämnet faller sönder i samband med att koldioxid lämnar.
Och det sker även i våra celler, under metabolismen av glycerol, men då är glycerolbiten och den bildade oxiderade formen bunden till en fosfatgrupp.
Ett exempel är under syntesen av aminosyran serin, som utgår ifrån 3-fosfoglycerat (överst till vänster i bilden nedan från Wikipedia). Där sker dessutom en andra oxidation, och resultatet är ett ämne med både en karboxylsyra (kol 1) och en keton (kol2), och vid kol 3 sitter en fosfatgrupp bundet till alkoholgruppen.