Glutamin & asparine
Hej jag har lite svårt att förstå hur glutamin och aspargin kan omvandlad via hydrolys till glutamate & aspartate.
förstår att de kommer avge kväve gruppen samtifigt som H2O går åt. Men är det Ph värdet som dä avgör om det blir till arpartat (bas) / aspargine (syra) vs glutamat (bas)/ glutamin (syra) dvs om hela adderas antingen endast =O eller om det blir både =O och H som bildar -OH med syra delen?
I vilket sammanhang tänker du dig att denna reaktion sker?
I ämnesomsättningen sker omvandlingarna enzymatiskt med transaminaser, och hur de katalyserar reaktionen finns beskrivet i vanliga biokemiböcker, eller på Wikipedia.
Jo det vet jag men av glutaminas osv. Men förstår liksom inte vad som avgör och det blir glutaminsyra/glutamat ex.
Maddefoppa skrev:Jo det vet jag men av glutaminas osv. Men förstår liksom inte vad som avgör och det blir glutaminsyra/glutamat ex.
Varje reaktion beror helt enkelt på vilka ämnen som reagerar. Vilken av alla möjliga transamineringsreaktionen som sker beror på de olika substratens koncentrationer, samt koncentrationen av de enzym som katalyserar reaktionen. Det finns f.ö. olika enzym, vilka katalyserar olika transaminationsreaktioner, olika substrat/produkter m.a.o.
Okej så enbart genom att studera ph kan man inte avgöra om det kommer vara glutat/glutaminsyra? Samt om histin kommer vara fullt protolyserad eller ej?
Maddefoppa skrev:Okej så enbart genom att studera ph kan man inte avgöra om det kommer vara glutat/glutaminsyra? Samt om histin kommer vara fullt protolyserad eller ej?
Skriv en egen fråga om protolyseringen av aminosyrorna, det blir rörigt med den frågan i sammanhanget med transaminationer.